Serbia

Lider Hezbolaha pretio da razori Izrael sličnom eksplozijom poput one u Bejrutu

Lider libanske ekstremističke organizacije Hezbolah Hasan Nasralah pretio je ranije da će uništiti Izrael velikom eksplozijom nalik na nuklearnu u luci Haifa

Tanjug/AP Photo/Hašan Ammar

Tanjug/AP Photo/Hašan Ammar

Proiranski šiitski Hezbolah je takođe navodno težio da se snabde amonijum nitratom preko Sirije od 2009. godine i da se ubaci u Ministarstvo poljoprivrede Libana da to postigne, navode izraelski mediji pozivajući se na sadržaj procurelih diplomatskih telegrama.

Arhivski snimci sa takvim pretnjama pojavili su se na društvenim mrežama posle jučerašnje velike eksplozije u luci u Bejrutu u kojoj je ubijeno najmanje 100 ljudi, a ranjeno više od 4.000, dok ih je stotine nestalo.

U februaru 2016. godine Nasralah je rekao da Haifa raspolaže sa 15.000 tona amonijaka i da bi u slučaju eksplozije moglo poginuti desetine hiljada ljudi.

"Drugim rečima Liban ima nuklearnu bombu. To nije preterivanje", kaže Nasralah navideo snimku i dodaje da se Hezbolah uzdržavao da izazove takvu eksploziju u jednomesečnom ratu protiv izraelske vojske 2006.

Godine 2017. on je opet pominjao rezerve amonijaka u Haifi, ocenivši da je Izrael doneo odluku da se rezervoari isprazne zbog njegovih pretnji.

Taj video snimak objavljen je posle jučerašnje eksplozije kada je izbilo na videlo da je amonijum nitrat, jedinjenje koje je dovelo do eksplozije godinama stajalo nepravilno skladišteno u bejrutskoj luci.

Ministarstvo za zaštitu okoline Izraela je 2017. godine najavilo da neće više puniti rezervoar amonijaka u Haifi na obali Sredozemnog mora pošto je upozoreno da to postrojenje predstavlja ozbiljnu pretnju javnom zdravlju posebno u svetlu pretnje terorista da će ga gadjati.

U izveštaju je navedeno da bi stotine hilajda ljudi moglo poginuti i ako se ošteti brod koji isporučuje hemikaliju.

Football news:

Suarez leaving Barcelona for Atletico Madrid. Luiz was called by Simeone, their Union should be 🔥
Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row