Serbia

MAĐARI, ČESI I POLJACI REKLI "NE" BRISELU, POSLE OVOGA EVROPA VIŠE NEĆE BITI ISTA! Može li i Srbija da sledi njihov primer, ili...

Lideri Mađarske, Poljske i Češke, koji svi imaju oštar antiimigracijski stav, u razgovoru sa najvišim zvaničnicima EU odbacili su najnoviju ideju Unije zbog nedovoljno „čvrstog" odnosa prema migrantima.

Razgovori su održani povodom pokušaja EU da reformiše pravila za azilante, pet godina nakon što je kontinent zahvatila migrantska kriza.

Evropska komisija objavila je u sredu nove planove za pooštravanje granične kontrole i pojednostavljene procedure za proterivanje odbijenih azilanata.

Međutim,  mađarski premijer Viktor Orban kaže da mere nisu otišle dovoljno daleko, insistirajući na tome da izbeglice moraju najpre da prođu kontrole u kampovima van Evrope.

- Nema napretka - ima mnogo promena, ali to još uvek nije napredak - rekao je Orban novinarima nakon razgovora u Briselu sa češkim i poljskim kolegama i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Zajedno sa Slovačkom, ove tri države čine Višegradsku grupu, koja se žestoko opirala prethodnim naporima EU da raspodeli izbeglice koristeći sistem obaveznih kvota.

DELOVI UKRAJINE POSTAĆE DEO RUSIJE, ALI NE I CELA ZEMLJA! Ruski analitičar objasnio zašto će brojni regioni ODJAVITI KIJEV!

Orban je rekao da mu se „ton predloga" više svideo, ali je dodao da je „osnovni pristup nepromenjen".

- Oni bi želeli da upravljaju migracijama, a ne da zaustavljaju migrante - naveo je Orban i naglasio: 

- Mađarski stav je - zaustavite migrante. To su dve različite stvari.

Prema novom planu EU, zemlje Unije koje ne žele da prime migrante, umesto toga, mogle bi da se angažuju u procesu povratka u svoje domove onih čiji su zahtevi za azil odbijeni.

Fotomontaža/Printskrin

Češki premijer Andrej Babiš odbacio je tu ideju kao „temeljnu glupost". 

- Na prvi pogled se čini da Evropska komisija još uvek nije shvatila da da bismo zaustavili ilegalnu migraciju moramo da zaustavimo ilegalne migrante čim kroče na evropsko tlo - rekao je Babiš.

Njegov poljski kolega Mateuš Moravijecki kazao je da će se Višegradska grupa držati svojih zahteva za „najrigoroznijom i najefikasnijom politikom granične kontrole".

MILO PRIZNAO PORAZ! ĐUKANOVIĆ ČESTITAO BEČIĆU IZBOR ZA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE CG! Traži da poštuje "njegova postignuća"!

- Želimo da sprečimo probleme u izvoru, umesto da moramo da se bavimo ogromnim i kontroverznim predlozima koje imamo od 2016. do 2018. godine o migrantskoj politici - rekao je on.

Nakon sastanka sa trojicom lidera, Ursula fon der Lajen je na Tviteru objavila da su imali "dobru diskusiju" i da su "postigli dogovor da blisko sarađuju".

Planovi EU su razočarali i one s druge strane rasprave, aktivisti za prava migranata osuđujući ih za ksenofobiju i populizam, javlja AFP.

Football news:

Klopp on the win over Ajax: it wasn't radiant football, but we scored three points
Bayern scored 4+ goals in the 20th match at Flick. He has managed the team for less than a year
Bayern extended their record streak to 12 consecutive wins in the Champions League
Serie A clubs won 3 matches out of 4 in the opening round of The Champions League. Only Inter drew
Miranchuk made his debut for Atalanta, coming on as a substitute in the Champions League game with Midtjylland
Miranchuk scored on his debut for Atalanta, coming on as an 80th-minute substitute
Lukaku has scored 9 consecutive games in European competitions. He has 10 goals in that time