Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Макрон се залаже за аутономију Корзике „унутар Француске”

Париз Француски председник Емануел Макрон јуче је подржао аутономни статус Корзике „унутар Француске Републике”, али је упозорио да се о било каквим пренетим овлашћењима медитеранско острво мора договорити с француском државом, а не „против” ње. Обраћајући се Скупштини Корзике током путовања у Ајачо, Макрон је рекао да је време да се „изгради аутономија Корзике унутар републике” и тај потез је назвао „историјским”. „Морамо да идемо напред, а да бисмо то урадили морамо да укључимо Корзику у наш устав”, рекао је скупштини у којој доминирају корзикански националисти, од којих већина заговара независност од Француске, јавља Франс 24.

Француски председник је поставио рок од шест месеци влади и корзиканским политичким партијама да се договоре о предложеној ревизији Устава, коју би потом разматрао парламент у Паризу. „Ово неће бити аутономија против државе, нити аутономија без државе”, упозорио је он.

Макронова влада је најавила могућност аутономије Корзике уочи председничких избора у Француској прошле године, надајући се да ће смирити вишедневне насилне протесте изазване смрћу корзиканског националисте Ивана Колоне.

Колона је служио доживотну казну због убиства локалног званичника, а у затвору га је претукао камерунски џихадиста Франк Елонг Абе. Након напада је пао у кому и убрзо подлегао повредама.

Напад је изазвао немире на Корзици, где многи сматрају Колону херојем због кампање за независност од Француске. Демонстранти су протестовали јер затворске власти нису зауставиле напад на Колону.

Током једне ноћи немира у другом по величини корзиканском граду Бастији, повређено је 67 особа, од којих 44 полицајца. Корзикански националисти, који укључују и сепаратисте и заговорнике аутономије, дуго су тражили већа овлашћења за острво и признавање корзиканског као службеног језика.

Такви захтеви остају осетљива тема у Француској, где политичари рутински истичу потребу да се заштите јединство и национални идентитет земље, преноси Танјуг.