Serbia

Макрон у Бејруту: Нећемо вас напустити

Француски председник Емануел Маkрон стигао је у Либан како би уверио Либанце да ће француска помоћ тој земљи, услед огромне експлозије која је пoтресла главни град, имати стварни утицај на терену.

Макрон је рекао да се Либан суочава са "политичком, моралном, економском и финансијском кризом" која захтева хитне реформе и да ће ангажовати политичке власти у "дијалогу истина" око експлозије у Бејруту и вишеструким кризама са којима се земља суочава.

Нагласио је да је Француска вољна да пружи логистичку помоћ у истрази о узроцима експлозије и да ће организовати "у наредних неколико дана подршку на француском и европском нивоу".

Француска је вољна да координира између међународних донатора и хуманитарних организација након експлозије 2.750 тона амонијум нитрата која је уништила поједине делове главног града. Рекао је да би се акције могле предузети за неколико сати, чекајући даље информације "од људи на терену и власти".

"Либанци су они којима је потребна помоћ", рекао је Макрон сугеришући да директна финансијска помоћ Либану - једној од најкорумпиранијих земаља на свету - није одмах видљива на рачунима.

"Нећемо вас напустити", рекао је Макрон обраћајући се Либанцима нагласивши неколико пута "братску солидарност" Француске са Либанцима.

Поред сусрета са либанским председником и премијером, Макрон је наговестио да ће се састати са групама цивилног друштва како би саслушао њихове идеје за решење криза у земљи и куда мисле да би им требала бити усмерена страна подршка.

"За председника је важно да покаже да је Француска тамо - то је његова улога - и да он верује у Либан", саопштено је из Јелисејске палате.

Football news:

Liverpool agreed a 5-year contract with Jota. The transfer amount could be 43 million euros
I left everything and went to the other side of the world for my favorite team. The heartwarming story of a Norwegian fan in love with Santos
Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record
Gnabry scored the fastest goal in 18 years in the opening match of the Bundesliga
Manchester United have agreed a 5-year contract with Telles. It remains to be agreed with Porto