Marina Raguš: Spasiteljka 1Foto: FoNet/ Darko Cvetanovic

Nedavno predstavljena kao jako pojačanje kandidatskoj listi SPAS-a, koju predvodi Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, Marina Raguš je najviše poznata kao radikalka.

I to radikalka koja se iznenada pojavila 2009. kada je 55 poslanika ove stranke isključeno sa sednice parlamenta. Tada je na opšte iznenađenje pokazala da u SRS jeste ostao i neko ko nije otišao u naprednjake a u stanju je da održi pristojan skupštinski govor, bez vređanja i izgreda.

NJen nastup, tada veoma medijski eksploatisan govorio je u prilog tumačenjima da postoje i takvi radikali, poput Aleksandra Vučića, koji su se u tu stranku bili učlanili zato što su izračunali da je manja konkurencija nego u DS-u, (samim tim i mnogo veća šansa da se dođe do vrha), a ne zato što su iskreno bili zadojeni bilo kakvom ideologijom.

„Te 1996. godine otišla je na sednicu opštinskog odbora SRS na Voždovcu, ubrzo potom počela da lepi plakate po kraju… Malo je prošlo, a Marina je već bila sekretar Gradskog odbora stranke, a potom i savetnik za međunarodne odnose tadašnjoj predsednici SO Zemun Gordani Pop Lazić. Posle dve godine provedene u saveznoj vladi, kaže, bila je lustrirana, pa je to vreme, uz redovno javljanje tržištu rada, provela radeći na međunarodnim projektima… U međuvremenu je stekla status menadžera međunarodnih projekata, vodila pres-centar ‘Habitat’, radila u timu za odbranu dr Vojislava Šešelja…“ Ovako je o političkim počecima Marine Raguš pisao ugašeni dnevnik Glas javnosti.

A na strani Vikipedije, enciklopedije za slobodno popunjavanje, piše da se Marina Raguš „za vreme studiranja istakla kao borac za prava studenata, pa je ubrzo postala student prodekan“.

Međutim, u to vreme kada je ona studirala Fakultet političkih nauka, smer međunarodni odnosi, ni po čemu se ne ističući, prodekani su postavljani po liniji političke podobnosti, a ne po bilo kakvom aktivizmu.

Marinin nastup u parlamentu, imao je dovoljan odjek, da se koliko 2012. ozbiljno spekulisalo da li i ona prelazi u SNS. Tačnije, Aleksandar Martinović, sadašnji šef skupštinskih naprednjaka, tvrdio je da će zajedno sa njim i još nekoliko radikala, i Raguš preći u SNS.

Rođena je 1969. u Beogradu. Od 2008. bila je i u komitetu za odbranu Vojislava Šešelja. Angažovana je u nevladinoj organizaciji pod imenom Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, čiji je osnivač bivši član tima za odbranu Radovana Karadžića.