Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Марк Ламберт нови највиши званичник задужен за политику Америке према Кини

ВАШИНГТОН – Администрација америчког председника Џозефа Бајдена именовала је искусног дипломату Марка Ламберта за највишег званичника за политику САД према Кини, преноси Ројтерс, јавља Танјуг.

Како је навела британска агенција, Ламберт ће званично обављати функцију секретара за Кину и Тајван, а биће и на челу Канцеларије за координацију послова са Кином, тела неформално познатог као Кинеска кућа, које је основано крајем прошле године.

„Он има велико искуство у раду на питањима везаним за Народну Републику Кину, стварајући усклађене политике са нашим савезницима и партнерима и штитећи интегритет међународног система”, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Ројтерс је пренео, позивајући се на неименованог високог званичника Стејт департмента, да је Ламберт „у потпуности укључен у мисију и мандат Кинеске куће”.

Како наводи Ројтерс, мало је вероватно да ће Ламбертово именовање променити тон политике Вашингтона према Кини, али би требало да освежи функционисање канцеларије која је била мета критика због повећане улоге бирократије у, како се наводи, веома сложен процес доношења одлука.

Ламберт је стручњак за азијска питања који је претходно два пута радио у америчкој амбасади у Пекингу.