Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na naslovnoj strani Vremena ponovo se piše o krizi u Dancigu, ali i o novom pismu King Hola.

Kako se navodi, listovi još nisu objavili sadržinu ovog pisma, ali se saznaje da šalje poruku da je Engleska odlučna u tome da spreči dalju ekspanziju Nemačke.

U ovo izdanju lista Vreme pisalo se i o potencijalnom sastanku Hitlera, Musolinija i Franka u Italiji.

Dodaje se ipak, da je odlazak generala Franka na ovaj susret teško moguć jer je, kako se u tekstu navodi, teško poverovati da bi se Španija upustila u novu avanturu dok se u potpunosti ne oporavi.

Kada je u pitanju sporazum sa Moskvom, britanski premijer Čemebrlen se nada da će on biti uspostavljen pre 4. avgusta.

Pretpostavlja se da bi deo sporazuma bilo i stvaranje Trojnog pakta između Engleske, Francuske i Rusije, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda istog dana prenosi Rojtersovu vest da je pogrešno stečen utisak da je došlo do popuštanja odnosa po pitanju Danciga, i da je antipoljska propaganda u berlinskoj štampi intenzivna kao i do sada.

I u Pravdi se dosta pisalo o značaju pregovora sa Moskvom, jer bi neuspeh tih pregovora imao velike posledice po Poljsku, smatra se u Vašravi.

Kako strani listovi pišu, u Poljskoj počinju da gube nadu u pozitivan ishod pregovora, i smatraju da bi to u velikoj meri otežalo situaciju, naročito U Dancigu, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.