Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Poslušajte vest preko audio fajla

Vreme predstavlja pritisak za države članice Evropske unije da postignu dogovor o predlozima dugoročnog budžeta i stimulativnog plana, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, dodajući da će Nemačka raditi na postizanju kompromisa na samitu lidera EU ove sedmice.

- Bilo bi poželjno da se postigne brz rezultat, ali ja ne znam da li će biti uspeha u petak i subotu - rekla je Merkelova tokom konferencije za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom

- Vreme pritiska - ocenila je ona, preneo je Rojters.

Merkel je ponovila da nema garancija da će lideri EU premostiti razlike u predlozima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, osmišljenih da "podignu" blok iz najgore ekonomske krize od Drugog svetskog rata na samitu koji će biti održan od 17-18. jula.

Mišel se suočava sa teškim zadatkom da pomiri razlike između bogatog, štedljivog severa i juga koji je veoma zadužen i teže pogođen korona virusom, u odgovoru na krizu koju je izazvao korona virus.

Mišelov paket obuhvata 1.074 milijardi evra za dugoročni budžet i fond za oporavak od 750 milijardi evra za ekonomije pogođene pandemijom, pri čemu bi dve trećine sredstava trebalo biti u obliku besplatnih grantova, a trećina kao otplativi zajmovi.

Holandija insistira na uslovljavanju pristupa sredstvima, što bi zemlje na jugu poput Italije i Španije želele da izbegnu.