Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas poruku koju je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, objavio na Tviteru da je Izrael "kancerozni tumor" koga treba ukloniti i obećala da će pojačati pritisak na Teheran kako bi smanjio svoj vojni uticaj u regionu.

Merkel je, govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekla da je bezbednost Izraela visoki prioritet za Nemačku, ali je istovremeno poručila da i dalje podržava nuklearni sporazum sa Iranom, kao najbolji način da se Iran spreči u razvijanju atomskog oružja, prenosi AP.

Merkel i Netanijahu saglasili su se danas da su aktivnosti Irana na Bliskom istoku zabrinjavajuće, pogotovu po Izrael, a Netanijahu je upozorio da te aktivnosti prete da Evropi donesu još jedan talas izbeglica.

Na turneji s ciljem da ubedi evropske zemlje da slede administraciju SAD u povlačenju iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja sa Iranom, Netanijahu je, posle razgovora s kancelarkom, rekao da Iran koristi prihode od ublaženih sankcija da finansira sukob, prenosi Rojters.

Iran želi da proširi i rasporedi šiitske milicije, upozorio je izraelski premijer na zajedničkoj konferenciji za medije sa Angelom Merkel.

- To će rasplamsati verski rat, čija će posledica biti mnogo više izbeglica, a dobro znate kuda će one krenuti - istakao je Netanijahu.

Kancelarka Merkel je rekla da se slaže da su aktivnosti Irana na Bliskom istoku zabrinjavajuće, posebno po bezbednost Izraela, ali je napomenula da pregovori i nuklearni sporazum iz kojeg su SAD istupile pružaju načine da se nuklearne i regionalne ambicije Irana osujete.

- Podržavamo pravo Izraela na bezbednost i to smo Iranu svaki put rekli. Imamo isti cilj - da Iran nikada ne sme da se domogne nuklearnog oružja, a razlikuju nam se stavovi o tome kako to postići - zaključila je nemačka kancelarka.