Serbia

Mештани села код Трговишта против изградње минихидроелектране

Mештани Доњег Стајевца код Трговишта, сматрају да ће због изградње мале хидроелектране на реци Трипушници остати без воде за наводњавање и стоку. Изградња је почела пре неколико месеци, у општини кажу да инвеститор има све потребне дозволе за градњу.

Река Трипушница извире испод планине Дукат, саставница је Пчиње која је природно обележје овог краја. На делу тока Трипушнице кроз село Доњи Стајевац у току су радови, гради се мала хидроелектрана. Мештани су забринути, сматрају да ће изградњом хидроелектране бити мање воде.

Мештанка Малинка Тасић истиче да воду из реке користе за новдњавање и да ту воде краве на испашу. Жали се да се због грађевнских радова ствара велика бука.

Младен Тасић указује да им се изградњом минихидроелектране одузима једини извор воде за пиће и наводњавање башта.

Мештани тврде да је ту требало да буде мост, указују да нису истакнуте информације о грађевинским радовима и о инвеститору, да место није обезбеђено. Од предузећа "Србијаводе" добили су податке и који су водни услови потребни за изградњу хидроелектране.

"Планирају да дужином реке, у самом кориту укопавају цеви. Горе су направили брану, у Горњем Стајевцу. Катастрофа је од речног корита шта су урадили. Мештанима је овде водозахват, сеоски водовод из саме реке", указује Слађан Стојилковић.

У локалној самоуправи кажу да инвеститор има дозволе надлежних органа за градњу хидроелектране.

"Инвеститор је поднео захтев за издавање локацијских услова, ја сам проследио даље имаоцима јавних овлашћења и након што су прибавили све сагласности, ја сам издао те локацијске услове, а након тога сам и издао грађевинску дозволу", наводи Душан Петровић из Одељења за привреду и финансије у Општини Трговиште.

Председник општине Ненад Kрстић наглашава да је за Трговиште важно да се улаже у ту локалну самоуправу и да на крају плате држави таксе. "Од тога ми као локална самоуправа имамо значајне приходе", додаје Крстић.

У општини Трговиште већ постоји шест малих хидроелектрана у више села.

Football news:

Porto signed Portuguese goalkeeper Ramos
Ferdinand on the Golden ball: If I were Levandovsky, I would create a petition. It's cruel
Bernardo Silva on the Champions League: Liverpool are out, Real Madrid are out, but it won't make our path any easier. Everything can happen
Arsenal are outraged by Ozil's Interview. The player defended his decision to refuse a pay cut
Juventus is Interested in Gozens. Atalanta wants 30-35 million euros for the defender
Sabitzer about 2:1 with atlético: Leipzig didn't want to go home. We are determined to stay in Lisbon until the end
Simeone on relegation from the Champions League: there Are no excuses. We couldn't play the way we wanted to