Serbia

Migrant uredio dvorište Prihvatnog centra u Obrenovcu: "Želeo sam da ovaj prostor učinim lepšim i ostavim nešto za uspomenu!"

Da je nedostatak tolerancije i razumevanja za one manje srećne od nas samih društveno sveprisutan nije nova stvar. Suviše često pred nedaćama drugih zatvaramo oči i okrećemo glavu na drugu stranu. Empatija je postala reč koja se tek ponekad koristi, a misao koja je definiše otuđila se i ostavila nas pomalo isprazne i zatvorenog srca. Na probleme migranata koji su se našli na teritoriji naše zemlje naročito smo gluvi.

Strah i predrasude učinili su da ih doživimo kao uljeze, neljude, kao pojedince koji nisu dobro došli i koji nam mogu doneti ništa drugo do nevolje. Pa ipak, individue popout Kurda Belal Farho koji se zatekao u Prihvatnom centru u Obrenovcu svojim delima, bez mnogo pompe, uveriće sve one skeptike i toleranciji nesklone pojedince među nama da mnoge od njih na svom putu vode samo najplemenitije pobude, i želja da se oduže zajednici koja im je pružila ruku kada im je pomoć bila najpotrebnija, piše portal Nadlanu.

Vredne i umešne ruke Belala napravile su prelepu instalaciju Foto: Prihvatni centar Obrenovac / Privatna arhiva
Vredne i umešne ruke Belala napravile su prelepu instalaciju

Ovaj šarmantni Sirijac je samoinicijativno, u vreme izolacije izazvane virusom korona, oplemenio dvorišni prostor Prihvatnog centra zanimljivim umetničkim instalacijama sa željom da iza njega ostane mali lični pečat i trag beskrajne zahvalnosti. U narednim redovima možete pročitati šta ga je inspirisalo da se upusti u takav poduhvat i na koji način je realizovao ovu sjajnu ideju.

Kako je rekao, ideja da uredi dvorišni prostor, proistakla je iz onoga čime se bavio u Siriji.

"To mi je bio posao u Siriji, pa sam zaključio da mogu to isto da nastavim da radim i ovde u Srbiji", kaže on.

Da je sve lakše i brže u društvu, potvrdila je i pomoć još nekoliko Sirijica tokom realizacije projekta.

"Imao sam pomoć dvojice drugara koje sam upoznao u Prihvatnom centru, a koji su državljani Sirije, kao i ja.",

Srbija je samo trenutno njegov dom, pošto ga je svetska pandemija virusa korona primorala da ostane u prihvatnom centru u Obrenovcu. Kako je rekao, ova umetnička instalacija je njegov način da se oduži, ali i da ostavi neku uspomenu iza sebe.

Kad Belal jednog dana ode iz prihvatnog centra, zbog svog umetničkog dela, neće biti zaboravljen Foto: Prihvatni centar Obrenovac / Privatna arhiva
Kad Belal jednog dana ode iz prihvatnog centra, zbog svog umetničkog dela, neće biti zaboravljen

- S obzirom da zbog korone nisam mogao da nastavim put, imao sam dosta slobodnog vremena, pa sam došao na ideju da napravim fontanu u dvorištu i da na neki način dam svoj doprinos. Želeo sam da napravim nešto što bi ovaj prostor učinilo lepšim i što bi ostalo za uspomenu"

Za izgradnju mu je bilo potrebno dva meseca, a veliku pomoć, u vidu materijala imao je u komesarijatu za izbeglice, koji mu je obezbedio potrebni materijal.

"Trebalo mi je dva meseca da to napravim, a materijale koje sam koristio su cigla, granitne kocke, šoder, pesak, cement, a našao sam primenu i za električne kablove, vodenu pumpu, sijalice, farbe, sprejeve… Zahvalio bih se Komesarijatu koji je prihvatio moju ideju i obezbedio mi neophodan material."

On je otkrio i kako je ovaj vid umetnosti ustvari bio način na koji je zarađivao novac u Siriji, te i da niko ko je video njegovu umetničku instalaciju, nije ostao ravnodušan. Takođe, dodaje kako je prezadovoljan prijemom u Srbiji, te i samim zaposlenima u Prihvatnom centru Obrenovac.

"Ovim poslom se bavim deset godina. Svi su bili oduševljeni, niko nije ostao ravnodušan. Imao sam veliku podršku, prezadovoljan sam prijemom u Srbiji i dobio sam zaista veliku podršku i pomoć od ljudi koji su zaposleni u Prihvatnom centru Obrenovac.", kaže on na kraju razgovara sa novinarima portala Nadlanu.

Football news:

Buffon-Pirlo: Now I have to call you mister!? Good Luck, Andrea
Insigne is the first Italian to score for real at the Bernabeu and Barca at the camp Nou
All 11 Barca players touched the ball before Messi's goal against Napoli
Cakir cancelled out Messi's goal and awarded penalties to Barca and Napoli
Messi has been scoring in the Champions League for 16 years. Raul did this for 17 years
The second goal of Barca is pure magic of Messi: lying down (!) scratched the ball in the fight with 3 defenders and hit the far one
Messi scored the 27th goal in the matches of the 1/8 final of the Champions League. Ronaldo has 2 goals less