Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Мигранти пуцали на полицију на српско-мађарској граници

Специјално за „Политику”
Честа упозорења мађарске владе да се у пограничном појасу, у близини српско-мађарске границе, одвија прави мали оружани рат међу кријумчарима миграната који пристижу с територије Србије, своју потврду добијају и ових дана. Мађарска полиција је саопштила да је пре три дана четворочлана српско-мађарска патрола регистровала најмање четири појединачна хица испаљена у ваздушни простор Мађарске из правца Србије, а затим исто толико хитаца с мађарске територије у правцу Србије. Према сведочењима полицајаца, након тога се чуло и неколико кратких рафала у рејону Морахалома, у близини заштитне ограде на српско-мађарској граници. Полиција је пријавила и испаљивање пројектила који је вероватно био усмерен на њих, имајући у виду да је погодио тачку у њиховој непосредној близини. Како се наводи у саопштењу, полицајци нису одговарали на оружани напад, већ су се по команди својих претпостављених повукли с ватрене линије. Мађарске и српске власти управо спроводе истрагу о овом инциденту, саопштено је јуче.

Према писању мађарских медија блиских влади, полиција је, неповезано с претходним случајем, у петак ујутру затекла илегалног мигранта како се пребацује из Србије преко граничне ограде, а затим рафалном паљбом из митраљеза „покрива” своје сапутнике, настојећи да им на тај начин омогући пребацивање у Мађарску.

Ове информације потврдио је и мађарски премијер Виктор Орбан, рекавши је заједничка гранична патрола полицајаца из Србије и Мађарске „недавно нападнута из аутоматског оружја” и истакао да је мигрантско насиље у порасту. Инциденти које изазивају мигранти на том подручју учестали су у последњих годину дана, а сумња се да је главни разлог кријумчарење људи, написао је Орбан на друштвеној мрежи.

Он истиче да су „тиме мигранти прешли рубикон” и да је „време да се сви суоче с чињеницом да је пропао Бриселски договор о решавању питања миграната”. Према његовим речима, тај проблем ће се до краја године још више продубити, јер је крајем јуна усвојен нови миграциони пакт, упркос противљењу Мађарске и Пољске.

Као аргумент за своју тврдњу да је тај пакт пропао, изнео је податак да је ове године мађарска полиција забележила 128.000 покушаја преласка јужне мађарске границе и да су напади на граничаре „постали уобичајени”. У истом периоду забележено је 168 озбиљних напада и више наших полицајаца је повређено, нагласио је мађарски премијер.

Недавно је и Орбанов саветник за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди говорио на ову тему, рекавши да групе илегалних миграната, које броје између 140 до 180 људи, све учесталије покушавају да уђу у Мађарску из правца Србије, прескачући заштитну ограду користећи разна помагала. Недалеко од таквих пунктова, како је рекао, мигранте чекају кријумчари људи, задужени за њихов превоз у западну Европу. Напомиње да мигранти редовно нападају полицијска возила и службенике дрвеним палицама и каменицама и да је током ове године повређено седам мађарских полицајаца. Баконди је скренуо пажњу да се у Србији, у близини границе, „појавило оружје” и да је „ситуација јавне безбедности постала критична”. У почетку, каже он, криминалне банде су се међусобно ножевима, пиштољима и митраљезима бориле само на периферији, а сада су се појавиле и у насељеним местима и почеле да пуцају.

„Људи који се појаве на јужној граници Мађарске не могу да буду избеглице, јер у Србији нема рата и тамо нико није у опасности”, рекао је недавно министар спољних послова Петер Сијарто и додао да свако ко илегално и насилно пређе српско-мађарску границу крши мађарски суверенитет и законе ове земље, „тако да за њега нема места у Мађарској”.

Влада ове земље, према речима шефа њене дипломатије, очекује да органи Европске уније заштите становништво и границе континента, зауставе миграције и коначно разбију уносне послове кријумчара људи. „Насупрот томе, европска бирократија ради на томе да поново прогура миграциону квоту, на начин попут државног удара”, каже он.

Уједно подсећа да, према међународном праву, уколико неко мора да побегне из матичне земље, може привремено да остане на територији прве безбедне државе, „а не друге, треће или десете земље”.

Влада премијера Орбана велике наде полаже у изборе за Европски парламент, заказане за следећу годину. У Будимпешти, наиме, очекују победу десно оријентисаних политичких снага, које имају знатно другачији приступ мигрантској проблематици. Десница би, сматрају у мађарској влади, могла да добије парламентарну већину и састави Европску комисију, чиме би се проблем илегалних миграната поставио на другачије основе и решавао другачијим средствима у односу на досадашња.

Кријумчари на Хоргошу наоружани „калашњиковима”

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић у јулу је у Бечу потписао Меморандум о разумевању о јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција с министром унутрашњих послова Аустрије Герхардом Карнером и замеником министра унутрашњих послова Мађарске Бенцем Ретваријем.

Тим меморандумом, како је најављено, додатно ће се унапредити сарадња у очувању безбедности граница, сузбијања ирегуларних миграција и кријумчарења људи и, поред тога што предвиђа интензивирање активности полиција држава потписница, омогућиће укључивање других земаља погођених ирегуларним миграцијама.

У Србији нису забележени озбиљнији сукоби миграната с полицијом, али је током ове године у више акција од њих одузета велика количина ватреног и хладног оружја након међусобних обрачуна кријумчарских банди, посебно у околини Суботице и у близини границе с Мађарском.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије у августу су у опсежној акцији сузбијања илегалних миграција, која је спроведена на подручју Сомбора, пронашли 382 ирегуларна мигранта. У вишечасовној акцији учествовало је више од 300 полицајаца полицијских управа у Сомбору, Новом Саду, Смедереву, Панчеву, Пожаревцу и Шапцу, заједно с припадницима Жандармерије.

Главни добављачи оружја за кријумчаре миграната на северу Србије, како се сумња, јесу албанске криминалне групе, а авганистански и марокански кријумчари на Хоргошу наоружани су „калашњиковима”.

У претходних годину дана забележене су десетине сукоба наоружаних банди које зарађују милионе евра од пребацивања миграната у Европску унију.

Д. Ч.