Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Михајловић: Ако ЕУ пооштри санкције, НИС треба да промени власника

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да би Нафтна индустрија Србије требало да промени власничку структуру уколико Европска унија пооштри санкције Русији. Оценила је да је актуелна криза показала да је погрешно што је још, како је навела, 2008. године Руској Федерацији предата комплетна нафтна и гасна привреда.

Зорана Михајловић је за Би-Би-Си на српском навела да је криза у Украјини показала да је одлука о практично предаји српске нафтне и гасне привреде Русији 2008. године била погрешна, па сада имамо само руски гас и ниједан други.

Како је навела, разлог за ондашњу одлуку види у интересима руских лобија, који су били јачи од свих других.

Уочи формирања нове Владе Србије, Михајловићева је оценила да ће се на питању енергетике "ломити" будући развој Србије.

На питање око увођења санкција Русији, одговорила је да "треба да учинимо све што је у нашој моћи да будемо чланица Европске уније".

"То подразумева свакако, у одређеном временском периоду који је испред нас и у договору са чланицама ЕУ, и одређене мере", рекла је Михајловићева и додаје да је реч о "усклађивање са спољном политиком Европске уније".

Говорећи о детаљима гасног споразума са Русијом, Зорана Михајловић је појаснила да ће цена бити око 400 долара за 1.000 кубних метара гаса, као и да ће, без обзира на промену вредности нафте од које зависи и цена плавог енергента, цена "бити повољна".

"Најважније у енергетици јесте да гас дође, то је била најважнија тема разговора", рекла је Михајловићева.

Истакла је да је значајно да је Србија добила уговор на три године, као и да сматра да део који треба да се договори јесу додатне количине гаса које су Србији неопходне током зиме.

"Јако је важно да постоји још неки добављач гаса" 

Михајловићева је оценила да је "велика штета што нисмо другачије радили десет година, па да можемо да причамо и о другом добављачу гаса".

"За стабилност једне државе уопште није важно да ли је то 100 одсто руски, 100 одсто амерички, или неки други гас. Јако је важно да постоји још неки добављач", рекла је она.

Подсетила је да ће у септембру 2023. године бити готов гасовод Ниш-Димитровград, преко којег ће Србија из Бугарске моћи да се алтернативно снабдева гасом.

"Тог тренутка Србија може уместо 100 одсто руског, да добије минимум 30 до 40 одсто неког другог добављача гаса", рекла је Михајловићева.

Навела је да је од 2008. године била политика да је много важније обезбедити гас и нико није размишљао о гасној стабилности Србије.

"У СНС-у не постоји јединствено мишљење о увођењу санкција Русији" 

Зорана Михајловић, која је и висока функционерка СНС-а, оценила је да у партији не постоје јединствено мишљење о увођењу санкција Русији.

Додаје да се, без обзира на то, "зна шта је јединствена политика Владе".

"Сваки пут када смо причали о Украјини, председник Србије је јасно рекао: 'Наша политика је улазак у Европску унију'", рекла је Михајловићева и истиче да је то званична политика ове државе.

"Ја сам поборница тога да будемо јасни у томе шта Србија ради и шта је српски циљ. А циљ Србије јесте место у Европској унији. То је двосмерна улица и треба да постоји жеља са обе стране", рекла је Зорана Михајловић.

О власништву над НИС-ом

На питање да ли већинско власништво над НИС-ом треба да се промени, Михајловићева је одговарила да то треба урадити "само уколико нас санкције које се припремају у Европској унији доводе у ситуацију да имамо проблем да нам нафта долази кроз Јадрански нафтовод".

"У питању је енергетска безбедност Србије. Нема разговора, онда треба да урадимо да власништво поново постане српско", рекла је Зорана Михајловић.

О најављеном енергетском кредиту од САД, министарка наводи да ће новац бити узет за соларне изворе енергије и ветроелектране.

Додаје и да „до сада никада уз сличан зајам из Америке није ишао неки политички услов".

На питање да ли је Русија имала имала политичке захтеве који су пратили гасни договор, потпредседница Владе одговара са "не би волела да верује да јесте", те "надам се да није".

Наводи да је сама чињеница да Србија „још није увела санкције" јесте „велика ствар коју Србија ради у односу на Руску Федерацију, пошто све земље јесу увеле санкције".

"Свака врста неких неких додатних услова не би баш значила такво пријатељство од стране Русије ка Србији", поручила је Михајловићева.