Serbia

Михајловић: Потребна стварна реформа "Србијагаса", а не шминка

У адаптацију бродске предводнице на ХЕ "Ђердап 1", биће уложено 28,5 милиона евра. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је рекла да ће радови бити завршени на јесен 2021. године и најавила велике промене у енергетском сектору у смислу окретања одрживом енергетског развоју и зеленој енергији. "Транспортгас" и "Дистрибуција гаса" морају бити потпуно одвојени од "Србијагаса", и то мора да се заврши до краја године, каже министарка.

После обиласка радова на адаптацији бродске предводнице, Михајловићева је новинарима рекла да је Дунав веома важна река и као транспортни и водни, као и енергетски коридор.

Навела је да практично свој мандате на месту министарке рударства и енергетике почиње обилском управо "ХЕ Ђердап" и најавила да ће у будуће најмање једном недељно да обилази ту највећу хидроелектрану у Србији која је врло важан део енергетског биланса земље.

Михајловић је казала да радови на адаптацији предводнице на ХЕ "Ђердап 1" иду по устаљеној и планираној динамици, а изразила је задовољство што ће сигурно почети и ревитализација предводнице на ХЕ "Ђердап 2".

"Новац није мали, и за једну и за другу предводницу издваја се 60 милиона евра", рекла је Михајловић и захвалила ЕУ на донацији половине износа потребних средстава, а прецизирала да је друга половина обезбеђена сарадњом са Европском инвестиционом банком.

Навела је да је за Србију ЕУ један од најважнијих партнера и да је наша спољнотрговинска размена највећа управо са земљама ЕУ.

"Наш пут јесте ка ЕУ", рекла је Михајловићева и навела да се са ЕУ наставља заједнички рад на пројектима, поготово из области транспорта.

Најавила је да ће ЕПС наставити даље да улаже у ревитализаицју својих хидроелектрана и да ће се агрегат 6 свакако ревитализовати или ће почети ревитализација следеће године.

"Морамо да мислимо и на ХЕ ''Ђердап 2'', инвестицију процењену на око 145 милиона евра", каже Михајловићева.

Уз то, напомиње, предстоје и велике промене у енергетском сектору.

"Морамо, не корак по корак, морамо бити мало бржи и окретатити се пре свега одрживом енергетском развоју, зеленој енергији, зеленој агенда. Хидроелектране јесу темељ те зелене агенде. Верујем да ћемо заједно са парнерима у томе и успети", рекла је Михајловићева.

Она је радове на адаптацији бродске преводнице обишла са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, директорком ЕИБ за Западни Балкан Дубравком Негре, директором ЕПС-а Милорадом Грчићем и председником општине Кладово Сашом Николићем.

Реформа јавних предузећа мора да се заврши

"Влада Србије решена је да заврши реформисање јавних предузећа, не само у гасном и у електроенергетском сектору. Али, ако говоримо о њима, гасни сектор мора да заврши одвајање, у правом смислу те речи", изјавила је Зорана Михајловић.

Она је, на питање новинара приликом обиласка радова на адаптацији преводнице на ХЕ "Ђердап 1", рекла да се са реформама почело па стало, али да више нема времена да се застаје.

'"Транспортгас' мора да се одвоји од 'Србијагаса', исто као и 'Дистрибуција гаса'. То је добро за гасни сектор. И реформу морамо да спроведемо не само због усаглашавања са директивама ЕУ, већ јер ће тиме преглед пословања бити бољи и предузећа ће нам доносити профит. Исто се односи и на ЕПС и електроенергетски сектор. Мора да се поправи и дистрибутивни систем, али и кор пословања", рекла је она. 

Football news:

Ronaldo on Zlatan: I wouldn't play until I was 40, even if I didn't have injuries. He is unique
Danny Murphy: Liverpool's match against Manchester United will not be as dull as it was against Man City. I want them to take risks
Jamie Carragher: Liverpool and Manchester United are two of the biggest and most successful clubs in England. This will not change in 20-30 years
Abraham Grant: No one has contacted me from Chelsea. I believe that Lampard will do his job
Andrea Pirlo: Thanks to Conte, I wanted to become a coach. There is a lot of respect and sympathy between us
Gian Piero Gasperini: Miranchuk's goal is to find stability. I have to adapt to his characteristics
Rubiales apologized for the lack of a replay of the moment with the check of the game with the hand of the defender Athletic in the match with Real Madrid