Serbia

Mladi u Beogradu uporno ulaze u leglo korone: Sedite u kafiće slobodno ali ako ovo vidite - bežite

Dah normalnosti u vrtlogu korone bio je trenutak kada su kafići otvorili bašte i država dozvolila viđanja u lokalima uz odgovarajuću distancu. Vrele temperature koje nas od početka avgusta ne napuštaju izmamile su mnoge u za stolove lokala na otvorenom, ali i zatvorenom. Jedan tip kafića ipak - predstavlja opasnost o kojoj moramo govoriti.

Opasna praksa koja je izazvala pomamu među mladima

Jedan tip kafića posebno je zaživeo u prethodnih godinu dana u Beogradu, a to je takozvani "nargila bar" koncept. Jedno vreme su bili popularni devedesetih pa su malo ispali iz mode da bi se sada vratili u punom jeku. Dovoljno je prošetati centrom Beograda i videti da su nargila barovi koji su često kafići bez bašte i pored toga što su zadimljeni i zavučeni vrlo puni. Upravo zbog ogromne gužve pojavio se problem u problemu.

nargila bar03 foto RAS Srbija D. Milenković Foto: D. Milenković / RAS Srbija
nargila bar03 foto RAS Srbija D. Milenković

Zašto je nargila toliko opasna

Nargila je, logično, ključni rekvizit nargila bara. Ona se po prirodi konzumira tako što se kroz cev sprovodi dim. Na kraju cevi nalazi se nastavak koji bi trebalo da je sterilan i da svako ko u tom momentu puši nargilu ima svoj i poseban koji neće deliti ni sa kim.

Samo konzumiranje nargile dovodi i do toga da osoba radi užitka i elementa često ispušta dim mnogo više i dalje nego što bi to bio slučaj kod klasičnog duvana, što dodatno raspršuje čestice u kojima može biti i zaraza.

U praksi - to je retko kada potpuno poštovano. Kako se nargila prazni, a društvo okuplja, mladi često dele nargilu i više njih koristi isti nastavak, čime dolaze u opasnost od korona virusa, ali i drugih zaraznih bolesti. Problem nargila je bio toliko veliki da ih je grad Dimitrovgrad čak u potpunosti zabranio.

"Zabranjuje se upotreba nargila u svim barovima, kafanama i kafićima, a vlasnicima se naređuje da uklone sve nargile iz svojih objekata. Primena mera iz ove Naredbe traje dok traje epidemija zarazne bolesti kovid 19, odnosno opasnost od širenja zarazne bolesti kovid 19", navodi se u naredbi koja je tada data za područje Dimitrovgrada.

Kazne za one koji se ogluše o naredbu su bile od 50 - 150.000 dinara za lokal ili preduzeće a za pojedinca čak 10.000 dinara.

U Beogradu ne postoje ograničenja za ovakav tip barova i u suštini ako bi se poštovale sve epidemiološke mere, oni bi u teoriji mogli da prođu kao mesta sa prihvatljivim rizikom. Znamo da je praksa često nešto drugo - i da na koncu sami sebe razumom najbolje čuvamo.

Football news:

Roma were awarded a technical defeat in the match against Verona. The club wrongly stated Diawara
Italian sports Minister: we will do everything To make the stadiums open again, from October 8
Morata will receive 7.5 million euros a year in See. He took a pay cut for a move
Liverpool made a request for Dembele's loan in June. The Frenchman decided to stay at Barca
Sane on Robben and Ribery: I don't allow comparisons. The two of them have been world-class for 10 years
Atletico defender Jimenez has contracted the coronavirus. The club canceled morning training as a precaution
Canidia about Messi: Leo gets lost and suffers when his team is not the best on the field