Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Москва упозорила америчке новинаре да ризикују да им се одузме акредитација

ЛОНДОН - Руско Министарство спољних послова упозорило је данас америчке новинске организације да ризикују да им се одузме акредитација уколико се не побољша третман руских новинара у Сједињеним Америчким Државама, тврди Ројтерс позивајући се на три неименована добро упућена извора.

Руска агенција РИА Новости јавила је да су на данашњем састанку с портпаролком руског Министарства спољних послова Маријом Захаровом били представници „Волстрит џурнала”, Си-Ен-Ена, АП-а, НПР и Алхурра ТВ.

Захарова је на састанку истакла тешкоће за руске новинаре у САД укључујући проблеме с обнављањем виза, блокиране банковне рачуне и наводно узнемиравање од америчких обавештајних агенција, рекла су три извора Ројтерса упозната са састанком.

Она је, такође, упозорила америчке медије да ће бити суочени са сличним контрамерама ако руским новинарима не буде омогућено да слободно раде у САД, пренео је Танјуг.

После покретања војне операције у Украјини 24. фебруара, председник Русије Владимир Путин је потписао закон којим се изриче затворска казна до 15 година свакоме ко „намерно шири лажне вести о војсци”, што је навело неке западне медије да повуку своје новинаре из Русије, подсетила је британска агенција.

САД су у оквиру санкција Москви казнили и медије под контролом Кремља, а три руске телевизијске мреже које су САД санкционисале у мају су Први канал Русије, Телевизијска станица Русија-1 и НТВ, пренео је Си-Ен-Ен.

Према речима званичника, ове телевизије су заједно, само у току прошле године, приходовале више од 300 милиона долара од оглашавања у западним земљама, навела је америчка телевизија.