PROTIV medicinske sestre Đ. A., zaposlene u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, u Beogradu, po nalogu nadležnog tužilaštva, u petak je podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Ona je pre toga saslušana u policiji, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Na snimku, koji se pojavio na društvenim mrežama, vidi se kako Đ. A. dete nosi kao džak i baca ga u krevetac, a potom mobilnim telefonom, iako je njegova upotreba zabranjena, fotografiše drugog mališana.

Pročitajte još: Nakon snimka iz Zvečanske, koji je potresao javnost, ombudsman pokrenuo postupak kontrole rada ustanove; MUP podigao prijavu

Zvanično, ona se sumnjiči da se nesavesno ophodila, suprotno pravilima ove ustanove, prema dvogodišnjem dečaku o kome je bila dužna da se stara. Nakon utvrđivanja činjenica, komisija ustanove će poslodavcu dati predlog sankcionisanja i on će doneti rešenje. Pošto se radi i o kršenju dečjih prava, ovaj slučaj podleže i krivičnoj odgovornosti, te će i Centar u Zvečanskoj podneti krivičnu prijavu protiv sestre, ali i protiv N. N. lica koje je neovlašćeno snimalo prostor u kome borave deca.

Pročitajte još: SUSPENDOVANA SESTRA U "ZVEČANSKOJ": Nosila bebu kao da je džak (VIDEO)

- Posle suspenzije, ona može da bude novčano kažnjena, opomenuta ili isključena sa posla - kaže Zoran Milačić, direktor ustanove. - Do ponedeljka treba da se izjasni, a posle toga se donosi odluka. Trudićemo se da se to dogodi što pre.

Foto P. Mitić Direktor Milačić obećao brz rezultat istrage

Kako tvrdi Milačić, medicinska sestra je nedavno zaposlena i na probnom je radu. On naglašava da je za nju dobio preporuke od profesora visoke škole u kojoj studira, a u periodu u kome je volontirala nije primećeno ništa problematično u njenom ponašanju.

- U zakonu o socijalnoj zaštiti stoji da osoba koja radi sa detetom ne može sebe da dovede sebe u dominantan položaj ni u fizičkoj ni u verbalnoj komunikaciji - kaže on.

- Ovakav način nošenja i držanja deteta je nedopustiv, a to je i osnovno pravilo službe. Zaprepašćeni smo kako je to moglo da se desi.

Direktor ističe da je pogotovu nedopustivo slikanje deteta i slanje fotografija. Još nije utvrđeno da li je fotografija iskorišćena na društvenim mrežama ili je napravljena za ličnu upotrebu, ali ni to se ne sme. Đ. A. je u razgovoru sa direktorom tvrdila da je slika poslata koleginici koja je na odmoru i koja je veoma vezana za to dete, da bi je malo razveselila. To je moguće, tvrdi on, ali ni to nije dozvoljeno.

- Imali smo manje primedbe na njen rad, ali to su tehničke primedbe koje su se korigovale u hodu - objašnjava naš sagovornik. - Na primer, dete ni u jednom trenutku ne sme da bude samo na pultu za prepovijanje, zatim imali smo neke preporuke u vezi sa komunikacijom. To je normalno za mlade sestre u periodu obuke. Ne možemo očekivati da tek što je izašla iz škole sve zna, jer nekad znanja dolaze sa iskustvom.

ZAHTEV ZAŠTITNIKA

ZAŠTITNIK građana Zoran Pašalić je zbog ovog slučaja pokrenuo postupak kontrole rada Centra za zaštitu odojčadi. Rukovodiocu Centra dat je rok od 15 dana da se izjasni o okolnostima tog slučaja i da dostavi traženu dokumentaciju.

- Po završenom postupku, zaštitnik građana će saopštiti svoja saznanja o slučaju koji je uznemirio javnost - stoji u saopštenju.

SAZNALI IZ ANONIMNE DOJAVE

UPRAVA "Zvečanske" je za slučaj saznala iz anonimne dojave. Odmah je obavešteno resorno ministarstvo, sestra je suspendovana, a onda se snimak pojavio na društvenim mrežama. Direktor Milačić odmah je razgovarao sa Đ. A., ona nije ništa osporila i doneto je rešenje o suspenziji.

- Nepoznato nam je kada je nastao snimak i ko je snimao, možemo samo na osnovu pretpostavke da kažemo kada se to desilo - kaže Milačić.