Serbia

Muke zbog veta, zaziranje od preglasavanja

Evropska unija mora da postigne konsenzus svih članica kako bi povukla neki spoljnopolitički potez. U praksi, svaka država može da blokira odluke.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

To koči politiku Brisela, ali je članicama važnije da ne budu preglasane.

Brisel se u poslednje vreme sve više ljuti na Mađarsku, koja redovno blokira saopštenja Evropske unije. Recimo ona o Hongkongu ili Bliskom istoku. Za takve spoljnopolitičke poteze EU mora da postigne jednoglasnost svih 27 članica.

"Ne možemo više da budemo taoci onih koji vetom parališu evropsku spoljnu politiku", rekao je nemački šef diplomatije Hajko Mas u ponedeljak. "Veto se mora ukinuti, iako to znači da jednog dana možete biti preglasani."

Podrška iz Evropskog parlamenta

Strogo gledano, EU nema zajedničku spoljnu politiku, već Evropska komisija pokušava da uskladi politike članica. Ugovori na kojima se temelji Unija zahtevaju jednoglasnost kod spoljnopolitičkih smernica.

U teoriji, to se može zaobići. To jest, članice EU mogu da se dogovore da poneku odluku donesu većinom glasova. Ali, nevolja je što se i to moraju dogovoriti – jednoglasno.

Poslednjih godina se nemački ministar Mas često zalagao da se ukine pravo veta. I svaki put je dobijao glasnu podršku iz Evropskog parlamenta, ali i odbijanje iz brojnih članica EU.

"Pravom na pojedinačni veto, EU je osuđena na neefikasnost. To moramo da prevaziđemo ako želimo da EU postane pravi globalni igrač s jakim glasom", kaže nam Irače Garsija Perez, koja u Evropskom parlamentu predvodi poslanički klub socijaldemokrata. Kaže, ako 26 članica EU ima isti stav o Kini, Rusiji ili Izraelu, neprihvatljivo je da jedna jedina članica može da blokira neki potez.

Ukidanje veta podržava i liberal iz Evropskog parlamenta Gi Ferhofštat: "Tačno! Izricanje sankcija Belorusiji vuklo se mesecima, Mađarska koči donošenje deklaracije o Hongkongu, Kipar je stavio veto na namere EU o oporezivanju korporacija. Svakog dana se suočavamo sa novim primerom koji pokazuje da jednoglasnost podriva efikasnosti i verodostojnost EU."

Male su šanse

Međutim, bez saglasnosti svih država EU pravilo veta ne može biti ukinuto. Jedan diplomata u Briselu nam kaže da je za tu inicijativu još prerano. "Može li neko da zamisli da Grčka dozvoli da bude preglasana u politici prema Turskoj? Ili Poljska u politici prema Rusiji?", pita retorički taj naš izvor.

Zvanično bi tema mogla da bude pomenuta na idućem samitu u Briselu 21. juna. Mas traži da se pitanje uvrsti u dnevni red "Konferencije o budućnosti Evrope", kako se nazivaju konsultacije sa građanima koje su u toku. Naredne godine bi te konsultacije trebalo da budu pretočene u predlog za reformu EU.

"Vrlo je verovatno da će se pitanje ublažavanja pravila jednoglasnosti u spoljnoj politici pojaviti u završnom paketu predloga reformi EU", prognozira Janis Emanulidis iz Evropskog centra za politiku. "Ali, iskreno, ne vidim ozbiljnu šanse da se ta reforma sprovede."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone