Serbia

Muškarci koji zarađuju manje od žena varaju čak pet puta češće

Kada muškarac zarađuje manje od žene to dovodi u pitanje tradicionalni pojam "muškarca" kao "glave kuće" i ugrožava njegov identitet.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Prema istraživanju portala YouGov svaka peta osoba prevarila je bar jednog partnera, a čini se da oni koji varaju imaju i neke zajedničke osobine. Tako je ovo istraživanje, koje je predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja, pokazala da što je muškarac ekonomski zavisniji od žene, verovatnije je da će je prevariti.

Autorka studije, docentkinja sociologije na Univeritetu Konektikat dr Kristin Munš ispitala je 1.000 muškaraca i 1.500 žena u braku ili koji žive s partnerom, u uzrastu od 18 do 28 godina, i otkrila da muškarci koji u potpunosti zavise od prihoda partnerke varaju pet puta češće nego muškarci koji jednako kao žene pridonose kućnom budžetu.

Studija je pokazala i da muškarci koji zarađuju znatno više od žena, varaju više od proseka.

"Zarađivanje manje novca od žene sigurno može ugroziti polni identitet muškaraca, dovodeći u pitanje tradicionalni pojam "muškarca" kao hranioca porodice - rekla je Munš, a s druge strane spektra su, dodaje, muškarci koji zarađuju puno više od svojih partnerki i rade poslove na kojima imaju više mogućnosti da varatiju (npr. zbog dugog radnog vremena, putovanja i većih prihoda zbog kojih je varanje lakše prikriti).

S druge strane, žene koje financijski zavise od svojih partnera, pokazuje studija, ne varaju više od drugih žena.

"Čini se da ekonomska zavisnost za žene ima suprotan učinak: što su zavisnije od partnera, manja je verovatnoća da će se upustiti u neveru", objasnila je Munš za "Best Life".

Prema studiji, žene koje su u potpunosti zavisile od prihoda partnera varaju čak 50 posto manje od žena koje zarađuju jednako kao njihovi partneri .

"Ovo pokazuje da ženama manja primanja nisu pretnja, to im je nešto što je uobičajeno", rekla je Munš i dodala da ekonomski zavisne žene ređe uopšte dolaze u priliku da prevare svoje partnere.

Football news:

Juventus does not want to extend the contract with Ronaldo because of the high salary. But this summer he will not leave
Khramtsov's gold is heroism: he fought at the Games with a broken arm. Victory of Maxim-in memory of mom
Kepa on the conflict with Sarri in the League Cup final: This is a huge misunderstanding. I didn't have an injury, I just wanted to buy time and help the team
Manchester United has agreed the transfer of Varane with Real Madrid for 41 million pounds, including bonuses
Newcastle want to sign Tuanzebe. Defender will leave Manchester United due to Varane's transfer
Former Juventus player Giovinco is close to moving to PAOK
Kepa pro Premier League: The hardest league for goalkeepers. But I quickly adapted