Serbia

Najbogatiji na planeti žele veće poreze - "odmah i trajno"

Grupa od 83 milionera zatražila je uvođenje većih poreza za najbogatije i to "odmah" i "trajno" kako bi se doprinelo oporavku nakon krize izazvane pandemijom.

Foto: Depositphotos, EdZbarzhyvetsky

Foto: Depositphotos, EdZbarzhyvetsky

"Dok Kovid-19 pogađa svet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlečenju sveta", piše u otvorenom pismu koje su izmedju ostalih potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda Ben & Džeris (Ben & Jerry's) Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis (Richard Curtis).

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se "vlade da povećaju poreze za ljude poput njih" i to "odmah i trajno".

"Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odeljenjima intenzivne nege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu 'od vrata do vrata'", piše na sajtu grupe "Milioneri za čovečanstvo".

Međutim, kako dodaju, oni "imaju mnogo novca".

"Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina" za oporavak od krize čije posledice će "trajati decenijama" i mogle bi da "gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo".

"Problemi koje je Kovid-19 prouzrokovao i otkrio, ne mogu da se reše dobročinstvom bez obzira koliko ono bilo velikodušno. Šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje" kako bi se "adekvatno finansirali naši zdravstveni sistemi, škole i bezbednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas", navodi se u pismu.

andemija korona virusa dovela je do istorijske recesije širom sveta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogodjena ekonomskom krizom.

Prema OECD-u, pad svetskog BDP trebalo bi da dostigne najmanje 6 odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto bez novog talasa korona virusa i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Voren Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

Football news:

In Romania, a special champion: everything was decided in the match, the format of which was chosen 3 hours before the whistle
Danny rose: I was stopped by the police last week: is This a stolen car? Where did you get it?. And this happens regularly
Barcelona refused to sell for 60 million euros Trinca u, bought from Braga for 31 million. The club count on him
Chelsea will compete with Everton for Regilon. Real Madrid is ready to sell him
Espanyol asked La Liga to cancel the flight. The Catalans have been in the relegation zone since the fifth round
Inter have not yet decided on Conte's future. Everything will be decided after the Europa League
Haji resigned as Viitorul's coach