Serbia

Naš meteorolog upozorio: "Danas će doći do eksplozije u atmosferi, evo kada da ostane kod kuće!"

Vremenske nepogode sa gradom, jakim ili olujnim vetrom i velikom količinom padavina, od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom za 24 sata, a lokalno i više, očekuju nas danas posle podne, uveče i noću, kao i u sredu, kako upozorava Republički hidrometerološki zavod (RHMZ).

Ovo upozorenje RHMZ izdao je u 11 sati.

Kako navode, kiša i pljuskovi sa grmljavinom ujutru i pre podne koji su bili lokalnog karaktera intenziviraće se posle podne najpre na zapadu i jugozapadu Srbije, a uveče i u toku noći u većini krajeva uz lokalnu pojavu vremenskih nepogoda sa obilnim pljuskovima i gradom.

Upozorenje Foto: RHMZ / screenshot
Upozorenje

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je za Telegraf.rs kaže da se u predelima sa grmljavinskim olujama i obilnim pljuskovima očekuje i od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Poređenja radi, 50 litara kiše, kako je rekao, koji će pasti za dan, inače je prosek padavina za ceo mart mesec.

- Zbog velike količine kiše za kratko vreme lokalno su moguće i poplave i to usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu - navodi Đurić.

On objašnjava da će danas atmosfera u vazduhu biti jako nestabilna, te da će poslepodne, negde posle 15 časova, "doći do eksplozije".

- Treba reći da je ovo normalna pojava koja se dešava u maju i junu. Slično je kao i u SAD, s tim što kod nas nema tornada. Oblaci koji donose tako velike padavine za kratko vreme veoma su moćni i snažni. Velika količina kiše padne lokalno, to je za njih karakteristično - objašnjava Đurić navodeći da će nevreme zahvatiti Zapadnu i Centralnu Srbiju.

Oprez: Izbegavajte boravak na otvorenom

Kako kaže, danas poslepodne i uveče preporučuje se ogroman oprez i i izbegavanje boravka na otvorenom, naročito u šumskim kompleksima i u blizini predmeta kod kojih može doći do oštećenja, zbog očekivanih grmljavinskih procesa i oluja.

Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi i uz veće zadržavanje vode, dok se na putevima kroz klisure i useke očekuju odroni. U slučaju jače grmljavinske oluje, neophodno je bezbedno zaistavite i prakirati vozila dok oluja ne prođe.

Uprkos nepogodama, danas će biti veoma toplo. Najniža temperatura kretaće se od 12 do 16 stepeni, a najviša od 22 do 29 stepeni.

Sutra nas očekuje slično vreme, uz olujne vetrove i veliku količinu padavina, a čitava zemlja će biti u narandžastom meteoalarmu.

- Slično vreme nas očekuje i u sredu, jedino što će sutra doći i do hladnog fronta, te će biti hladnije nego danas - navodi Đurić u razgovoru za Teklegraf.

Prema podacima RHMZ, tokom 20. maja mogući su nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Kolubare, Zapadne Morave, Belog i Crnog Timoka, Mlave i Peka.

Prošle godine Srbijom protutnjilo nevreme

Na današnji dan, 19. maja 2019. godine, Srbijom je takođe protutnjilo nevreme, i to Čačkom, Ivanjicom a i velikim delom Vojvodine.

Oluja sa udarima vetra i kišom satima trajala je satima u Kikindi, dok su nad Banatom zabeleženi oblaci koji su izgledali poput tornada.

U Čačku je padao grad veličine lešnika, a mnogi su javljali da je usled vremenskih nepogoda vožnja bila otežana, na momente i nemoguća.

Grad je napravio veliku štetu u čačanskim i dragačevskim selima.

U Ivanjici je grad veličine lešnika padao više od 20 minuta. Dejstvovala je protivgradna odbrana, a ispaljeno je 90 protivgradnih raketa za manje od sat vremena.

Jak pljusak je od beogradskog asfalta napravio privremene gradske reke, brzog toka, od kojih se svako spasavao kako je umeo.

Football news:

Ronaldo scored his 27th goal in Serie A, converting a penalty in the game against Atalanta. Immobile has 29 balls
Sterling scored 27 goals for the season and broke his record. He scored a hat-trick against Brighton
Three Atalanta players have scored 15+ goals in the Serie A season. This is the best result since 1952
Setien on the title fight: Barcelona does everything possible, but Real Madrid wins all the matches
Lampard after 0:3 with Sheffield: Chelsea must fight for the top 4. I've learned a lot
Simone Inzaghi: Scudetto for Lazio-a place in the Champions League. Talk of winning Serie A was exaggerated
Player the Premier League has admitted that he is gay anonymously. The letter was sent to the newspaper by the Foundation named after a football player who committed suicide after coming out