Serbia

Nastavlja se prepucavanje Milanovića i Plenkovića: Ko je šta govorio o Kolindi, a ko "škartira"?

Zagreb -- U Hrvatskoj se nastavlja svađa predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Foto: EPA-EFE/ DANIEL NOVOTNY

Foto: EPA-EFE/ DANIEL NOVOTNY

Podsećamo da su juče obojica održali konferencije za novinare sa snažnim porukama i kritikama upućenih na račun ovog drugog.

Novina u "sukobu" je današnji status koji je Milanović napisao Plenkoviću na društvenoj mreži Fejsbuk.

"Nažalost, Andrej Plenković nastavlja s besmislicama i sitnim, traljavim podvalama. Ne govori istinu, kao i obično. Osvrnuću se na dve takve, svestan da ova polemika gubi smisao (ako ga je ikada i imala) i u nadi da je ovo moj zadnji zapis ove sitne knjige", piše Milanović.

Spomenuo je svoj „"sukob sa Sanaderom", odnosno otpor koji je pružio Sanaderovoj nameri da ga kako sam kaže "škartira".

"Krenimo redom. Svoju megalomansku prirodu A. Plenković ispoljava već u decembru 1999. godine, kada kao 'šmrkavac' na pragu 30. godine života preuzima pretešku dužnost šefa predsedničke kampanje Mate Granića. Kampanja nije dobro završila iz više razloga: nesrećan tajming, žestoka konkurencija, zasićenost naroda HDZ-om, i zadnje, ali ne manje važno, očajan izbor saradnika", piše Milanović.

Pominje "prve slikovne zapise" Plenkovića i Mire Škore, kako bratski delele pozornicu i sanjare o slavi.

"Granić ispada u prvom krugu, a Plenković, navodno nestranački stručnjak i diplomat, mrtav hladan dočekuje novu vlast, kao da se ništa desilo nije i kao da je 'normalno' da službenici učestvuju u dnevnoj politici na steroidima pa nakon neuspeha 'ladno' nastave karijeru, očekujući promaknuće, mir i službeničku perspektivu. Morao je ostati u ministarstvu, jer nije uspeo garažirati u Hrvatskom saboru. Jasna stvar", dodaje on.

"Imao je sreće"

Ocenjuje da je Plenković imao je sreće.

"Za ministra je došao benevolentni Tonino Picula, koji ga nije smenio s mesta načelnika odeljenja, mada je to mogao i za primer svima drugima čak trebalo da učini, te da na to mesto postaviti nekog drugog, pravog profesionalca, koji nije bio Kontaminiran politikom. Meni je, lično, bilo drago što Plenković tada nije bio smenjen i što smo ostali nekakvi kolege. Nedugo zatim, Picula ga šalje u Brisel, na srednje visoku diplomatsku dužnost. Tamo dočekuje sledeću smenu vlasti", podseća Milanović.

"Plenković nije žrtva, nikad nije ni bio"

"Plenković se, kako bi on za mene rekao, pokušava 'ukrcati u voz žrtve', a žrtva nije, niti je ikada bio, već samo arogantni balavac grandomanskih stremljenja", ističe Milanović.

Po njegovim rečima, najveća žrtva koju je Plenković u životu podneo je neki lakši faul na nekom usporenom i prigodnom napadu na jedan koš.

Football news:

Frank Lampard: we need to win against Rennes - then we can rest the players
Leganes can rent Braithwaite. Barcelona bought him out for 18 million euros 9 months ago
In England, fans will be returned to stadiums from December - up to 4 thousand people for the match
Chelsea are ready to let Giroud go this winter
Pique after Real Madrid played a season in Portugal and one and a half years without football. At 32, he was back again-until enough time
Clement Langle: Yes, Barcelona can win La Liga. We need to turn the situation around
Anton Mitryushkin: it is Clear that Golovin is the leader of Monaco, leading everyone