Serbia

NATO U STRAHU OD RUSKE SABOTAŽE ISPOD ATLANTIKA! Sve oči uprte u Putinove podmornice, podvodni kablovi koji prenose VOJNE INFORMACIJE mogli bi biti prisluškivani, ali to i nije najgore što se može dogoditi! (VIDEO)

„Vojni zvaničnici poslednjih godina primećuju pojačanu podvodnu aktivnost u Rusiji i strahuju da bi Moskva mogla da pokušati da ošteti kablovske mreže tokom potencijalnog sukoba“, navodi se u tekstu.

Prema autoru, napadi ove vrste mogu biti deo hibridnog rata, mešavina otvorenih i prikrivenih neprijateljskih dejstava. Takođe, primećuje da je vojno rukovodstvo Severnoatlantske alijanse upozorilo da ruska flota agresivno sondira podmorske kablovske komunikacione mreže.

Jedan od scenarija koji kruži unutar NATO-a je da bi ruske podmornice mogle da pokušaju da preseku atlantske podvodne kablove. Budući da 97 odsto komunikacija između Sjedinjenih Država i Evrope putuje preko ovih kablova, posledice bi bile teške.

NATO je potvrdio je da je dokument za diskusiju o boljoj zaštiti podmorskih kablova u Atlantiku poverljiv i da ne može da pruži dodatne detalje o njegovom sadržaju.

U tekstu se skreće pažnja na činjenicu da se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije posebno obratio Rusiji, ali je rekao da saveznici pažljivo proučavaju sigurnost podvodnih mreža.

„Većina ovih sistema odgovorna je za prenos podataka i komunikaciju u civilne i vojne svrhe. Kablovi nose veliku većinu globalnih komunikacionih podataka, na koja se međunarodna tržišta u velikoj meri oslanjaju“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Glavni problem je što je niz kablova u privatnom vlasništvu, njihova lokacija je javno poznata, što ih čini potencijalno ranjivim. Kablovi se mogu "presresti" na moru, mada stručnjaci kažu da je to još uvek relativno teško učiniti. Međutim, poslednjih godina Rusija i Kina postigle su velike korake u izvršavanju sofisticirane podvodne sabotaže.

Stoltenberg je rekao da je NATO uspostavio nove alate za zaštitu podvodne infrastrukture i nadgledanje potencijalnih pretnji kako bi se umanjio rizik od oštećenja kablova i prisluškivanja. Takođe je osnovana nova NATO Atlantska komanda u Norfolku.

Football news:

Holand continues to insist that he is a monster. Fastest in the history of the Champions League scored 15 goals (and added 16)
Koeman on the victory over Dynamo Kyiv: We achieved our goal-we reached the playoffs
Solskjaer on 4:1 with Istanbul: Manchester United played intensely, enjoyed the match. We want to be 1st in the group
Forward Ferencvaros Troll Cristiano: celebrated a goal in his style. Ronaldo responded with a goal and a very angry look
Morata scored 5 goals in 4 games in the Champions League for Juve. His best result is 5 in 12 games in the 2014-15 season
Holand has scored 15 goals in the Champions League the fastest. 7 games better than the record
Ludicrous omission of the Champions League match: the Brugge forward did not want to transfer to the bus, and he was kicked out