Serbia

NE IZLAZITE IZ KUĆE, STIŽE NEVREME Na jugu Srbije CRVENI meteoalarm, moguća IZLIVANJA REKA, Srbijavode: "Službe su u pripravnosti"

Kiša i pljuskovi u većem delu Srbije, na istoku suvo a na jugu crveni (najjači) meteoalaram i službe Srbijavode u pripravnosti jer se očekuje da za 24 sata padne i do 60 litara kiše u "crvenim" delovima zemlje - tako bi se ukratko mogla opisati prognoza vremena u narednih nekoliko sati.

"Naredna tri sata iznad većeg dela Srbije, uključujući i područje Beograda, mestimično kiša, pljuskovi ponegde praćeni grmljavinom, samo će se na jugozapadu, jugu i krajnjem istoku zemlje zadržati suvo", najnovija je najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda koja važi do 20.00 sati.

Crveni meteoalarm na jugu, jugoistoku i jugozapadu Srbije

U većem delu zemlje je na snazi narandžasti meteoalarm što znači da su "prognozirane opasne vremenske pojave" koje mogu "prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje" zbog čega bi trebalo biti "vrlo obazriv, svestan rizika" i redovno informisan. Najjači, crveni meteoalarm uveden je za teritoriju jugoistočne i istočne Srbije, kao i Kosova i Metohije i u najkraćem znači da je "vreme vrlo opasno"!

Foto: RHMZ / screenshot

"Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", objasnili su meteorolozi.

Moguća izlivanja reka

Budući da se očekuje da padne i do 60 litara kiše za 24 sata, RHMZ je upozorio i na opasnost od izlivanja reka.

Foto: RHMZ / screenshot

"Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice tokom 05/06. avgusta moguća su lokalna izlivanja", upozorenje je koje važi do sutra, do 11 sati.

Srbijavode: "Prate se vodostaji, službe u pripravnosti"

Zato su službe Srbijavode spremne kao zapete puške.

- U skladu sa upozorenjem RHMZ-a o obilnijim padavinama, službe Srbijavode prate vodostaje na rekama i stanje na zaštitnim objektima, kako bi se sprečilo plavljenje područja, kao i intervenisalo u slucaju nailaska bujičnih voda - rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

Kako navode, nadležna preduzeća na vodnim područjima na deonicama na kojima su u toku radovi na sanaciji puta, odnosno na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, prate hidrološku situaciju kako bi u skladu sa tim angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva.

Pad temperature i do 10 stepeni Celzijusa

Kako je najavio meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella", temperatura vazduha je danas pala i do 10 stepeni.

- Nakon tropskih 36 stepeni Celzijusa, ciklon će doneti i prodor hladnog fronta, pa se u sredu sa severozapada očekuje priliv osetno svežije vazdušne mase, uz niže temperature za sedam do 10 stepeni i u većini predela biče ne više od 25 stepeni - napisao je Đurić na Fejsbuku.

Prema poslednjim podacima, trenutno je najhladnije na Kopaoniku gde je izmereno 11 stepeni, a najtoplije u Kikindi sa 25 stepeni Celzijusa, dok je u glavnom gradu izmeren 21 stepen.

Prestanak padavina u subotu

Prema rečima Đorđa Đurića, stabilizacija vremena se očekuje u subotu.

- U četvrtak će sa severozapada iz oblasti Alpa jačati anticiklon i vazdušni pritisak biće u porastu, pa će na severu Srbije biti sunčano i topije, a u ostalim predelima još ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U petak toplo, ali krajem dana i tokom noći sa juga i jugoistoka jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom, uz obilnije padavine na jugu i jugoistoku Srbije. U subotu stabilizacija vremena, a od nedelje sunčano i toplo, uz temperature i preko 30 stepeni Celzijusa - napisao je Đurić.

BONUS VIDEO: Bašta bela od grada u leskovačkom selu

Football news:

In a non-League match in England, an Alpaca ran onto the field and scared the player
1,000 people will be allowed to attend Milan's first game of the season. The club invited doctors to the match
Barcelona will pay 18 million euros to city for their pupil Eric Garcia
Sutton on Chelsea's worst transfer: there are examples of Torres and Shevchenko, but Kepa is ahead of everyone
Acts Kolisevski: I'm lucky that Ronaldo is now my partner. He is great
Manchester United have no plans to buy a Central defender in this transfer window
Vitaly Kutuzov: Atalanta signed the best deal in Serie A by signing Miranchuk