Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"NE SMEJU DA JE IZRUČE" Amnesti internešenel traži od Zagreba da oslobodi prijateljicu "Pusi Rajota", Hrvati negiraju da joj NE DAJU HRANU u zatvoru

Amnesti internešnel pozvao je hrvatske vlasti da oslobode Ajsoltan Nijazovu, prijateljicu ruske pank grupe Pusi Rajot, koja je poreklom iz Turkmenistana.

Aja Nijazova Foto: Olga Borisova / Facebook
Aja Nijazova

Nijazova je uhapšena u ponedeljak pri ulasku iz Slovenije u Hrvatsku po poternici Interpola, a hrvatsko pravosuđe joj je odredilo ekstradicioni pritvor.

- Hrvatske vlasti znaju da bi aktivistkinju Ajsoltan Nijazovu izložile velikom riziku od ozbiljnog zlostavljanja... ako bi bila izručena Turkmenistanu - saopštila je Džulija Hol, direktorka Amnesti internešnela za Evropu.

Navela je da vlasti u Zagrebu moraju da odbiju zahtev Turkmenistana za izručenje Nijazove i odmah je puste iz pritvora, prenela je zagrebačka N1 tv.

Ona je rekla da je grupa za ljudska prava dokumentovala mnoge slučajeve u kojima su turkmenske vlasti podizale optužnice na osnovu izmišljenih ili nepouzdanih dokaza.

Nijazova je prethodno po istoj poternici bila uhapšena i u Sloveniji, ali je ubrzo puštena.

Njena advokatica i članice Pusi Rajot su rekle da je ona u lošim uslovima u zagrebačkom zatvoru Remetinecu.

Prema rečima advokatice, aktivistkinja joj je rekla da su uslovi u hrvatskom zatvoru gori nego u ruskim zatvorima.

- Moja klijentkinja je smeštena u neprikladnim uslovima, bila je gladna. Dan kad je uhapšena nije joj pružena mogućnost ni da se odmori, pojede, popije. Ovi uslovi u našem zatvoru su je šokirali. Pozivam da se pučka pravobraniteljka pridruži ovom predmetu i porazgovara s mojom klijentkinjom i vidi kakva je situacija zaista - rekla je.

Pročitajte još

"AKO JE IZRUČE, UBIĆE JE" Prijateljica "Pusi Rajota" uhapšena u Hrvatskoj: Zatvor u Zagrebu je GORI nego oni u Rusiji

Kasnije se oglasilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, koje je negiralo da su joj uskraćena prava.

"Neistinite su informacije da su istražnoj zatvorenici uskraćena osnovna ljudska prava. Nakon određivanja istražnog zatvora, sproveden je postupak prijema u zatvorski sistem. Istražnoj zatvorenici predata je čista posteljina, higijenske potrepštine, papuče i spavaćica. Takođe, neistinite su informacije da zatvorenici nije omogućeno tuširanje, niti odmor. Dodatno, u roku od 24 sata istražnu zatvorenicu pregledala je zatvorska lekarka upravo kako bi joj se pružila sva potrebna medicinska pomoć", navedeno je u saopštenju.

Kako su rekli, njoj je data i hrana.

"Neosnovane su optužbe da zatvorenici nije data hrana, budući da su joj, kao i drugim osobama lišenima slobode, osigurana tri obroka dnevno. Podsećamo da u svim kaznenim telima u izradi jelovnika učestvuje lekar ili drugi službenik medicinske struke, strukovni učitelj kuvar, ekonom i predstavnik zatvorenika. Svaki pripremljeni obrok proba upravitelj ili osoba koju ovlasti, a zapažanja se evidentiraju u posebnu evidenciju", naveli su iz Ministarstva.

Njene prijateljice su juče pozvale i direktno hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da obrati pažnju na ovaj slučaj.