Serbia

Неће бити померања рока за почетак рада „Турског тока”

Информације које је пре два дана пренео руски Комерсант, позивајући се на енергетски портал „Платс”, а тичу се померања рокова за почетак рада српског дела гасовода „Турски ток” за пролећа 2021. године, нису тачне. То је за „Политику” потврдио генерални директор „Србијагаса” Душан Бајатовић, али и руски „Гаспром”.

Наиме, овај руски извор наводи да ће пуштање у рад гасовода бити померено, јер српска страна није завршила изградњу компресорске станице на својој рути.

– Завршетак компресорске станице је предвиђен за пролеће 2021. године планом градње српског дела гасовода, тако да ни на који начин не може бити разлог одлагања почекта рада „Турског тока”. Онај ко пласира ове вести морао би да зна да компресорска станица нема никакве везе с почетком рада гасовода „Турског тока”. Компресорске станице морају да буду готове када гасовод буде готово у пуном капацитету. Тако ће ова станица у Србији бити завршена по плану 2021. у Бугарској 2022, објашњава Бајатовић.

Дакле, завршетак компресорске станице ни на који начин не може да угрози планове почетка рада овог гасовода који из Турске преко Бугарске доводи гас до Србије и даље у Мађарску. Осим тога комплетна опрема за завршетак компресорске станицу је у Србији, тако да ни ту нема сметњи да се посао заврши до пролећа како је и планирано, објашњава Бајатовић.

Иначе технички је могуће да гасовод буде коришћен и без те станице, па је и то додатна потврда да информације које доводе у питање почетак рада „Турског тока” нису тачне, каже он.

Поводом ове информације огласио се одмах и гасни гигант „Гаспром”, који потврђује исто што и директор „Србијагаса”.

У „Гаспрому” кажу да српска страна није ни планирала да пусти у рад компресорске станице за објекте у изградњи за „Турски ток” 2020. Па је погрешно говорити о било каквом кашњењу његовог покретања. Из ове гасне компаније потврђују да „Турски ток” повезује гасне системе Русије, а да је изградња деонице гасовода у европским земљама у надлежности гаснотранспортних оператера земаља Европске уније.

Будући да су цеви гасовода „Турског тока” постављене целом дужином кроз Бугарску и Србију нема препреке да прве количине гаса овом новом трасом потеку до краја године како је више пута и најављено.

Србија ће на овај начин коначно решити проблем снабдевања гасом из једног јединог правца преко Украјине због кога је 2008. године усред зиме остала скоро без гаса. Добиће нови алтенративни правац и тиме дугорочно осигурава снабдевање наше земље. Српски део „Турског тока” који од Зајечара до Хоргоша повезује бугарски део са мађарским, дугачак је 403 километара, капацитета 13,9 милијарди кубика гаса годишње.

Football news:

Rodgers on 2-0 with Southampton: Should have scored more. Leicester are 2nd in the Premier League
Real Madrid may call up Castilla's top scorer Hugo Duro due to Jovic's departure
Covid at Ruiz's. The midfielder will not play for Napoli against Juve in the Italian Super Cup
Lampard on Hudson-Odoi: Callum is in great shape and will definitely get playing time
Agent: Cheryshev is not going to leave Valencia. The coach trusts him
Bayern gave the midfielder Dayak Union on loan with a buyout option
Lampard on Mount: I moved to Chelsea at his age and it took me a year to find myself. And he already has so many games