Serbia

Ni Amerika ne može da ZAUSTAVI KONFLIKT: Nove borbe na Kavkazu, Baku tvrdi da je osvojio delove teritorije, Jerevan NEGIRA

Novi sukobi između Azerbejdžana i jermenskih snaga oko Nagorno-Karabaha izbili su samo dan nakon razgovora u Vašingtonu.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u toku borbe u i oko Nagorno-Karabaha.

Lokalni zvaničnici optužili su azerbejdžanske snage za granatiranje zgrada u Stepanakertu, najvećem gradu u regionu, što je Baku negirao.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo sastao se juče odvojeno sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije u novom pokušaju da okonča gotovo mesec dana krvoprolića.

Azerbejdžanske snage navode da su postigle teritorijalne dobitke, uključujući potpunu kontrolu nad granicom sa Iranom, što Jermenija negira. Jermenska administracija Nagorno-Karabaha kaže da su njene snage odbile napade.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je za francuski list "Le Figaro" da je Azerbejdžan spreman da pregovara, ali je za nastavak neprijateljstava optužio akcije Jermenije.

- Spremni smo da stanemo i danas. Ali, na nesreću, Jermenija je grubo prekršila prekid vatre. Ako se ne zaustave, ići ćemo do kraja s ciljem oslobađanja svih okupiranih teritorija - rekao je Alijev.

Ilham Alijev Foto: AZERBAIJAN DEFENSE MINISTRY / EPA;
Ilham Alijev

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je o tom pitanju postignut "dobar napredak", ali nije obrazložio, a odbio je da kaže da li je razgovarao sa liderima bilo koje zemlje.

Pompeo je uoči jučerašnjih razgovora rekao da se nada da će se naći "pravi put napred".

Ali jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da u ovoj fazi ne vidi nikakvo diplomatsko rešenje sukoba, a Alijev je perspektive mirovnog sporazuma opisao kao "veoma udaljene".

Na pitanje kako su protekli njegovi razgovori, jermenski ministar spoljnih poslova Zohrab Mnacakanijan rekao je novinarima "vrlo dobro" prilikom izlaska iz američkog Stejt departmenta i dodao da će se nastaviti rad na prekidu vatre.

Foto: Tanjug/AP

Svetske sile žele da spreče širi rat koji bi uključivao Tursku, koja je izrazila snažnu podršku Azerbejdžanu, i Rusiju, koja ima odbrambeni pakt sa Jermenijom.

Pre pregovora u Vašingtonu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je novinarima u Istanbulu da se nada da bi Moskva i Ankara mogle zajedno da rade na rešavanju sukoba.

Razlike oko sukoba dodatno su zaoštrile odnose između Ankare i njenih saveznika u NATO-u, dok je Pompeo optužio Tursku da podstiče sukob naoružavanjem azerbejdžanske strane. Ankara negira da postiče konflikt.

Oko 30.000 ljudi je ubijeno u ratu oko Nagorno-Karabaha 1991-94. godine. Jermeni enklavu smatraju delom svoje istorijske domovine, dok je Azerbejdžan smatra nezakonito okupiranom zemljom koja mora biti vraćena pod njihovu kontrolu.

Football news:

Khabib reacted to Maradona's death: One of the greatest. Millions love football because of it
Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football
Simeone on Maradona's death: Impossible to believe. He infected us with football. This is a great loss for me
Bayern and city are already in the Champions League play-offs. Who is already with them, and who is in step?
Conte Pro 0:2 from Real Madrid: We saw the difference between them and us. Inter made too many gifts
Liverpool have never scored a goal against Atalanta in their home Champions League match
Liverpool lost at home for the first time in 2 years! Gave Atalanta a couple of goals and never hit a goal