Serbia

Нови скандал Фејсбука, подаци дељени произвођачима телефона?

ЊУЈОРК - Амерички лист „Њујорк тајмс” тврди да је Фејсбук постигао договор о подели података са најмање 60 компанија, које се баве производњом телефона и других уређаја, међу којима су и Епл и Амазон, што је изазвало додатну забринутост око тога чега се корисници одричу кад користе ту друштвену мрежу.

Фејсбук негира наводе медија да је пружао обимне информације о својим корисницима и њиховим пријатељима трећим странама, као што су произвођачи телефона.

Компанија напомиње да није сагласна са наводима листа да јој је софтвер, који је развила пре 10 година, помогао да добије приступ уређајима као што је ајфон.

Име Арчибонг из Фејсбука навела је на блогу да је компанија задржала чврсту контролу над технологијом, познатом као апликациони програмски интерфејс (АПИ) и да није упозната ни са каквом злоупотребом фирми с којима је сарађивала.

С друге стране, Њујорк тајмс тврди да је Фејсбук дозволио компанијама да приступе подацима пријатеља корисника, без њиховог изричитог пристанка, преноси АП.

Према наводима листа, поједини произвођачи уређаја могли су да прикупе личне податке тих пријатеља, иако су они били под утиском да су забранили било какву поделу својих података.

Ово је друга афера која потреса популарну друштвену мрежу, након што је објављено да је компанија за прикупљање података „Кембриџ аналитика” користила податке више милиона корисника Фејсбука, због чега је директор Фејсбука Марк Закерберг сведочио у америчком Конгресу и у Европском парламенту.  (Танјуг)

Football news:

Ocampos did everything for the victory of Sevilla: first he scored, and then he put on a goalie's Jersey and in the 101st minute dragged the kick of the goalkeeper Eibar
Pizarro finished his career as a player. Werder's players cradled him in their arms after the match
Aitor Karanka: When Real Madrid wins, they always talk about the referees
Gendusa two weeks training with Arsenal according to the decision of Arteta. Londoners can sell it
Alexander Elagin: if you Want to live a man with a man, a woman with a woman-live! But don't involve children
Pizarro finished. He came to Werder 4 times and became a legend here
Lloris about the fight with Son: It's part of football. Sometimes this happens