Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ново невреме у Грчкој – тешка ситуација у Волосу и на Евији

АТИНА – Грчку је погодило ново невреме, а данас је најтежа ситуација у области града Волоса и острва Евије, где су блокирани путеви, а већи део становништва остао без струје.

Обилне падавине које је јуче донела олуја Елијас погодиле су северни део Евије, грчког острва које је било тешко угрожено шумским пожарима 2021, као и регион Тесалију којим је почетком овог месеца погођено олујом Данијел.

Велики део града Волоса поново је под водом и блатом, ватрогасци и војска су евакуисали људе из кућа и аутомобила, а становници поново немају струју.

Јутрос у шест сати у Волосу је поново почела да пада киша, која је претходног дана изазвала бујице и поплаве у централном делу Грчке.

Према речима представника ватрогасне јединице, у неколико делова Волоса вода достиже висину од 50 центиметара, преноси Катимерини.

Путеви у овој области затрпани су тонама камења и блата и подручје је непрепознатљиво.

Део становништва морало је да напусти своје домове, а много возила је однела бујица.

Припадници грчке војске ослободили су путнике који су девет сати били заглављени у својим возилима чекајући помоћ, преноси ЕРТ.

Вода се рано јутрос на неколико места повукла, па су многи путеви отворени, али су многи и даље неприступачни.

Због ситуације која је настала у Волосу после новог удара олујног  невремена, градоначелник Ахилеас Беос изашао је рано ујутро да провери стање на улицама.

„Тужан сам, немам снаге да говорим, то је ситуација коју не могу да вам опишем”, рекао је градоначелник новинарима телевизије ЕРТ.

Описујући шта је Волос доживео у среду увече, рекао је да су „животи били угрожени”.

Када је реч о снабдевању струјом, он је рекао да 70 до 80 одсто Волоса нема струју, док је опет настао и проблем са снабдевањем водом.

Локални Оперативни центар Ватрогасне јединице од јуче до данас у 7 сати примио је укупно 1.200 позива.

Ситуација је тешка и на Евији, где је јутрос одлучено да се, по налогу градоначелника, забрани саобраћај у ширем подручју области Асмини, Пефки, Артемисио и Гувес, због развоја опасних временских услова.

Последњих неколико сати је веома тешко у Истији и широј околини, где су у акција спасавања ватрогасци морали да интервенишу како би ослободили мајку и мало дете у Асминију који су били окружени водом.

Они такође чамцима стижу и до других села централне и северне Евије.

Кретање ватрогасних снага из центра Халкиде до северне Евије није могуће, пошто су путеви непроходни, а грађевинске машине су целе ноћи радиле како би омогућиле пролаз спасилачких екипа.

Према најавама метеоролога, грчки региони који данас могу да очекују обилне падавине и јаке олује укључују префектуру Атика и град Атину, а предвиђају се локално јаке кише и олује до поднева у околини Волоса, на Спорадима и Евији, у областима Фтиотида, Фокида и Беотија, преноси Танјуг.