Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

O proizvodnji struje iz solarnih panela na kursu u Pirotu i na Staroj planini

Od 6. do 8. oktobra u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska održaće se kurs "Solartehnika narodu", gde će zainteresovani moći da čuju informacije o proizvodnji struje iz solarnih panela, kao i da se upoznaju sa projektom "Solarna Stara" koji je već zaživeo u pirotskom selima.

Kurs se održava povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji na Staroj planini i namenjen je svim građanima i građankama koji su zainteresovani za mogućnosti proizvodnje energije iz solarnih panela, kako kroz zadrugu, tako i samostalno, na krovovima svojih domaćinstava.

Prvog dana u Pirotu, u petak, 6. oktobra od 16 do 20 sati, u zgradi Gradske uprave, polaznici kursa će se upoznati sa konceptom energetske zadruge, radom Energetske zadruge Elektropionir i načinima na koje građani mogu aktivno da se uključe u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja.

O mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata sa lokalnom samoupravom i korišćenju javnih objekata za proizvodnju građanske energije, govoriće energetski menadžer Pirota Bojan Ivković. Za sve polaznike i polaznice koji razmišljaju o tome da postanu kupci-proizvođači, Nenad Maričić, jedan od prvih kupaca-proizvođača u Srbiji, će podeliti svoje iskustvo i govoriti o ostvarenim i očekivanim promenama u ovoj oblasti. Na kraju, Andrija Petrušić, stručnjak iz oblasti solarne energije, će kroz format foruma odgovoriti na pitanja u vezi tehničkog, proceduralnog i finansijskog aspekta instalacije solarnih elektrana - kažu organizatori.

Narednog dana, sa meštanima sela Dojkinci od 17 do 20 sati i u nedelju od 11 do 14 sati u selu Temska, članovi Elektropionira će govoriti o značaju uspešnog projekta "Solarna Stara", kojim je uz pomoć donacija građana prikupljen novac i izgrađene su dve zadružne elektrane snage od po 5 kW, čiji će godišnji prihod ići u korist lokalne zajednice.

Ovo će biti prilika da zainteresovani dobiju pomoć oko pravilnog određivanja veličine svoje solarne elektrane, na osnovu sopstvene potrošnje i položaja krova. Paralelno sa ovim dešavanjima, mališani će kroz seriju kratkih eksperimenata i igru moći da se upoznaju sa konceptom obnovljivih izvora energije - kažu iz Elektropionira.

Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve, u organizaciji Energetske zadruga Elektropionir, u saradnji sa Gradom Pirotom i Mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.