Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Od diskriminacije u vrtiću do polomljene šoferšajbne - sve na šta su se Nišlije žalile ombudsmanu

Nišlije su se zaštitnici građana prošle godine žalile na buku u zgradama, divlje deponije, javne izvršitelje, nasilje, diskriminaciju i druge probleme, navedeno je u godišnjem izveštaju. Za razliku od prethodnih godina, nema informacija o tome na koja preduzeća i ustanove su se građani najviše žalili, ali na spisku su Narodno pozorište, Objedinjena naplata, Gorica, Parking servis i Opština Niška Banja.

Građani su se žalili i na nepoštovanje Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, potrošnju zajedničke vode, oštećenje imovine, naplatu kazni, nasilje u porodici, neregulisane radne odnose, prevare prodavaca i falsifikovanje potpisa.

mitrovski Katarina Mitrovski izabrana za zaštitnicu juna 2021; foto: E. M.Naveden je primer majke koja se žalila na to da vaspitačica u vrtiću, koji je u sklopu izdvojenog odeljenja jedne osnovne škole, diskriminiše njeno dete.

Vaspitačica je javno, na Viber grupi roditelja, omalovažavala, vređala i diskriminisala dete pritužioca - piše u izveštaju.

Zaštitnica je utvrdila da je bilo diskriminacije i uputila školi preporuku da se vaspitačica pisanim putem izvini majci deteta, kao i da škola organizuje obuke za zaposlene na temu diskriminacije.

Takođe, osobe sa invaliditetom žalile su se na to da nemaju adekvatan pristup niškom Narodnom pozorištu, pa je toj ustanovi preporučeno da postavi rampe i sve što je neophodno.

Narodno pozorište uvažilo je upućenu preporuku i pokrenulo postupak da je realizuje, što u konkretnom slučaju predstavlja primer dobre prakse - navedeno je u izveštaju.

Građani su se žalili i na to da od organa lokalne samouprave ne dobijaju odgovore na svoje zahteve, ali iz Kancelarije ombudsmana tvrde da je sve to rešeno.

Kada je reč o pritužbama na rad opština, istaknut je primer građanke koja se žalila na to da Opština Niška Banja ne reaguje na njene žalbe zbog divlje deponije koju je u dvorištu napravio komšija.

Utvrđeno je i da je JKP Objedinjena naplata građanima dostavljalo nepotpuna dokumenta, u kojima nisu navođena imena, prezimena i funkcije zaposlenih koji ih pišu.

Jedna Nišlijka imala je pritužbu i na rad JKP Gorica, pošto nije bilo moguće da sahrani majku na istom grobnom mestu gde je već sahranjen njen otac. Međutim, utvrđeno je da to preduzeće nije imalo propuste, već da je reč o lošim srodničkim odnosima.

Žalili su se građani i na to da im je “pauk” služba pri odnošenju nepropisno parkiranih automobila oštetila šoferšajbne.

U skoro trećini slučajeva utvrđene nepravilnosti u radu organa

Prema podacima iz izveštaja, koji se pre nekoliko dana našao pred odbornicima niške Skupštine, lokalnom ombudsmanu se tokom 2021. godine obratilo 1.050 ljudi.

Objedinjena naplata Iz Objedinjene naplate slali nepotpune akte; Foto: JVFormiran je ukupno 191 predmet - 188 na osnovu pritužbi građana i tri po sopstvenoj inicijativi zaštitnice, a rešena su 174.

Od rešenih predmeta, kako je navedeno, u 33 odsto slučajeva ombudsman nije imao ovlašćenja da postupa, ali je uglavnom dao savete onima koji su se žalili. U 30 odsto predmeta utvrđeno je da je bilo nepravilnosti u radu organa, ali su one otklonjene, dok je u 21 odsto slučajeva zaključeno da nije bilo nepravilnosti.

U 16 odsto slučajeva ombudsman je uputio mišljenje, odnosno preporuku odgovornom organu radi otklanjanja uočenih nepravilnosti u radu - piše u izveštaju.

U izveštaju je istaknuto i da je unapređen rad zaštitnice građana, pošto je ona dobila novi prostor, adekvatan broj saradnika i tumača za znakovni jezik.

Podsetimo, Zaštitnik građana je ovlašćen da institucionalno štiti prava građana od nekorektne i samovoljne vlasti, ali u njegovoj nadležnosti nije da kontroliše rad Skupštine Grada, Gradskog veća, predsednika Skupštine i gradonačelnika. Nišlije su aktuelnu zaštitnicu Katarinu Mitrovski dobile u junu prošle godine.