Serbia

Od kuhinje do aviona

Foto: Ilustracija

Hranu u avionu nam uvek serviraju sa nalepnicom "sveže". Ali, da li je zaista tako? Da li ste se ikada zapitali gde i kako pripremaju obroke koje nam serviraju tokom leta, pogotovo kada putujemo "preko bare".

Kuvar Gordon Remzi, koji je više od 10 godina pripremao hranu za aviokompanije, otkriva da ništa nije tako sveže i divno kao što nam se servira.

Bilo da sedite u prvoj ili ekonomskoj klasi, hrana vam stiže sa istog izvora - ogromne kuhinje koja se nalazi u blizini aerodroma i koju utovaraju u letelicu pred polazak. Neke od tih kuhinja spremaju klopu za čak 260 avio-kompanija, a neretko na dnevnom nivou isporuče i po 25.000 obroka! Same cifre vam govore da nije baš da se previše trude kada krčkaju svakakve "specijalitete" za avion. Ketering centar u Emiratima često isporuči i 170.000 obroka na dan.

- Nije kvalitet hrane izazov, već je izazov da toliku količinu hrane proizvedete i ubacite u avion-kaže Remzi.

Iako na svim kutijama koje nam stjuardese spuste na stočić tokom leta piše "sveže", znajte da to nije baš tako, s obzirom da se većina tih obroka sprema 12 do 72 sata unapred.

- Ono što treba da znate jeste da ta hrana može i po pet dana da stoji u frizu pre serviranja i da i dalje odgovaram propisanim standardima-izjavio je.

Mnogi će reći da uvek mogu da pojedu samo zemičke i keksiće koje dobiju i tako izbegnu trovanje, ali ne znaju da se i ti keksići i zemičke i salate vuku po podu i prljavim kargo kolicima pre nego što konačno budu ubačeni u avion. Po patosu se vucaraju i plastični escajg i čaše koje koristite tokom leta.

Ukoliko putujete daleko i u avionu provodite više od pet sati neretko vam služe i topla jela. To sigurno nije ukrčkano malo pre u kuhinji. Naprotiv, topla jela prave u ogromnim posudama a potom ih sipaju u mala pakovanja nakon čega idu u duboko zamrzavanje. Tačnije na stotine kutija za 90 minutra zamrznu i unose u avion. Topli obrok koji vi dobijete je samo podgrejan u mikrotalasnoj na velikoj temperaturi.

I za one koji misle da ih put u biznis klasi štiti od svega i obezbeđuje im prvoklasnu uslugu, pa, Remzi poručuje da se varate. Ističe da se i u toj klasi servira ista ona hrana koja je pravljena u istoj onoj kuhinji pored aerodroma - samo vam je usluga lepše predstavi.

Football news:

Police arrested a 12-year-old boy in the case of threats against Zaa
These people are sick. They need help. The fear and loathing of the North London Derby
Farfan's goal could not be counted: before that, the referee called from the goal, and CHorluka just took the ball and ran forward with it
Son has scored 10+ goals for Tottenham in the Premier League four seasons in a row
Milan are Interested in the striker of Lille Osimana
Dembele does not want to move to Manchester United. He believes that he will succeed in Barca
Ferdinand on Liverpool's decline: it's a celebration. If there are no Champions League games ahead, you just relax