Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Od novembra poskupljuju struja i gas u Srbiji

Struja i gas ponovo poskupljuju u Srbiji od 1. novembra, navode iz Agencije za energetiku, struja za 8, a gas za 10%. To znači da će cena struje umesto 13,31 dinar, iznositi 14,29 dinara po kilovat satu sa PDV-om, dok će gas umesto dosadašnjih 4,55 dinara, koštati 5,02 dinara po kilovat satu sa PDV-om.

Savet Agencije je odluku doneo na današnjoj sednici, a odluka važi od 1. novembra, za domaćinstva i male kupce.

Prosečna cena utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 10,26 dinara po kilovat satu (odnosno 14,29 dinara po kilovat satu sa porezima i taksama) i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 8% - navode iz Agencije.

Kada je reč o gasu, kažu da je i nakon korekcije prosečna cena prirodnog gasa u Srbiji i dalje jedna od najnižih u Evropi, ali bez taksi i poreza.

Prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, viša je za 10% i iznosi 4,54 dinara po kilovat satu bez poreza i taksi (odnosno 5,02 dinara po kilovat satu sa porezima i taksama) - saopštavaju iz Agencije.

Oni su saglasnost za poskupljenje struje dali na osnovu zahteva Elektroprivrede Srbije, a saglasnost za novu cenu gasa na osnovu odluke uprave 31 javnog snabdevača.

Podsetimo, struja i gas poskupeli su i maja ove godine, takođe struja za 8, a gas za 10%.