Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Odbojkaš iz Niša ambiciozno počinje novu sezonu, a sanja Olimpijske igre u Parizu

Dvojac u odbojci na pesku Nišlija Vukašin Rajković i Novosađanin Marko Makarić svakodnevno se na novosadskom Štrandu spremaju za novu sezonu u ovom aktraktivnom sportu. Očekuju ih turniri u regionu, Balkanijada i fjučersi širom Evrope, a želja im je da što boljim rezultatima i sakupljenjem poena približe se šansama da ostvare plasman na Olimpijske igre koje će za dve godine biti u Parizu.

Godinama unazad jedan od naših najboljih odbojkaša na pesku Vukašin Rajković, rođen u Nišu, trenutno živi u Novom Sadu, sprema se i veruje da i u narednom periodu može da bude na vrhu. Od prošle godine je u paru sa Markom Makarićem iz Novog Sada.

Sezona u odbojci na pesku počela je marta, a tada su Nišlija i Novosađanin krenuli sa pripremama na pesku. Za mečeve, ipak, čekaju kraj juna.

Mi se za turnire odlučujemo za kraj juna, onda tokom jula, avgusta i septembra. Turnira u Srbiji ove godine, osim u Somboru, neće biti. Cilj nam je bio i ostaće osvajanje šampionske titule u Srbiji, ali pošto trenutno nema naše lige, to nam ostaje kao cilj za neku drugu godinu kada Odbojkaški savez bude organizovao - priča Rajković.

makaric i rajkovic, foto privatna arhiva 2 Pariz nije tako daleko; foto: privatna arhiva

Pošto neće imati mečeve u Srbiji, okrenuli su se, priča Rajković turnirima u regionu i evropskim fjučersima, takmičenjima koja donose poene za svetsku rang-listu.

Biće turnira u Bosni jer imaju ozbiljan nagradni fond, potom i u Crnoj Gori. Očekuje nas 24. juna seniorska Balkanijada, a biće fjučera na koje bi trebalo da idemo. Jula je to u Ljubljani, pa u Varšavi, avgusta u Budimpešti, Monpeljeu i Beču, pa septembra opet u Varšavi - priča planove Rajković.

Cele zime radili su na fizičkoj spremi u Novom Sadu, a početkom proleće izašli su na novosadsku plažu.

Spremamo se kod našeg trenera koji je zadužen za našu kondiciju. To je sve u Novom Sadu, tu obavljamo pripreme. Trebalo je da idemo na pripreme u Španiju, ali nismo uspeli, pa ćemo videti da to uradimo sledeće godine - dodaje Rajković.

Uslova za kvalitetno nadmetanje u ovom sportu, dodaje, u Srbiji nema. Sami pokrivaju svoje troškove, nalaze turnire, organizuju pripreme.

Savez ne pokriva ni Balkanijadu, sve je na našoj volji i želji. Uglavnom svi imamo poslove pored odbojke na pesku, kako bismo zaradili za život i bavljenje ovim sportom. Prošle godine smo Marko i ja počeli da igramo zajedno, pa očekujem da još nekih godinu dana da igramo fjučerse, skupimo bodove kako bismo naredne godine mogli da igramo čelendžere. To nam je sledeći nivo, pa se tada može očekivati neka zarada za refundiranje troškova, od priprema, boravka na turnirima i sve što ide uz to - dodaje Rajković.

Da bi otvarili svoj san, plasman na Olimpijske igre koje će za dve godine biti u Parizu, Rajković i Makarić moraju da budu jedna od najbolje 24 ekipe na svetu.

Ti bodovi se skupljaju na fjučersima, čelendžerima i elit-turnirima, pa se pravi rang-lista. Ono što je loše, turniri nisu pod pokroviteljstvom FIVB-a, nego sada organizuje Volleyball world i ne gleda se poslednjih sedam turnira, nego samo tri. Ja imam bodove sa kontinentalnog kupa koji nisu mali, ali mi se sada neće važiti - kaže Rajković.

Ipak, to im neće biti prepreka da daju sve od sebe i ostvare jedan po jedan cilj - titula u Srbiji, sovajanje svih turnira u okolini i Balkanijade i bar jedne medalje na fjučersima.