Serbia

ODLIV INVESTICIJA U SVETU Nemačka i Amerika na neslavnim mestima, a GDE JE SRBIJA U SVEMU?

Dok je svetski priliv stranih direktnih investicija (SDI) u 2019. godini povećan za tri odsto, odliv takvih investicija na svetskom nivou povećan je za 33,2 odsto. Srbija se na rang listi odliva SDI od 154 zemlje, našla na 70. mestu, sa 269,5 miliona dolara, dok su od susednih zemalja, veću vrednost odliva imale Mađarska i Bugarska.

Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD), koja je sastavila Izveštaj, tvrdi da će globalni tokovi direktnih stranih investicija ove godine biti pod velikim pritiskom kao rezultat pandemije. Očekuje se da će se ovi vitalni resursi naglo smanjiti sa nivoa 2019. godine u visini od 1,5 biliona dolara, poništavajući ionako neskladan rast međunarodnih investicija u poslednjoj deceniji.

Tokovi ka zemljama u razvoju biće pogođeni posebno teškim, jer su ulaganja koja su orijentisana na izvoz i robu među najteže pogođenim.

Pet zemalja sa najvećim odlivom SDI (UNCTAD, World Investment Report 2020.) Foto: UNCTAD / RAS Srbija
Pet zemalja sa najvećim odlivom SDI (UNCTAD, World Investment Report 2020.)

Najveći odliv SDI u 2019. imao je Japan (226,6 milijardi dolara) što je gotovo dvostruko veća vrednost od pojedinačnih, skoro identičnih vrednosti odliva iz SAD i Holandije – 124,9 i 124,7 milijardi dolara. Kina se našla na četvrtom mestu sa vrednošću odliva SDI od 117,1 milijardi dolara.

Možda i neočekivano, ali i najveća evropska ekonomija našla se u prvih pet po vrednosti odliva stranih investicija, pa je tako Nemača imala odliv od 98,7 milijardi dolara.

"Strane investicije su moderna svetost u čije se motive, vrednosti i poreklo ne ulazi, pa su zbog toga i moguća ovoliko velika odstupanja. Glavni razlog za ovoliko odstupanje je činjenica da su SAD i Holandija u 2018 knjižile negativnu vrednost odliva u inostranstvo, što je dezinvestiranje. Kada bi stavili za ove dve zemlje nule u 2018, rast odliva investicija smanjili bi smo na 19,9 odsto. To znači da nam nedostaje još jedno 170 milijardi dolara veća vrednost u 2018. kako bi smo stopu rasta u 2019. izjednačili sa rastom priliva od tri odsto", kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Kretanje direktnih stranih investicija u regionu

Posmatrajući strane investicije u zemljama u regionu, naša zemlja se po prilivu nalazi na prvom mestu, ne samo u regionu već i u svetu. Po visini odliva SDI, na listi su ispred Srbije Mađarska i Bugarska, koje su imale veći odliv stranih investicija od naše zemlje.

Region SDI (UNCTAD, World Investment Report 2020.) Foto: UNCTAD / RAS Srbija
Region SDI (UNCTAD, World Investment Report 2020.)

Srbija prva u svetu po prilivu SDI

Srbija je na prvom mestu u svetu po prilivu stranih direktnih investicija, prema "Izveštaju o investicijama u svetu 2019" UNCTAD. Naša zemlja ima najveći priliv stranih direktnih investicija i u regionu – 4,1 milijarde dolara, uz rast od 44 odsto u 2018. godini.

Najviše stranih investicija dolazi iz zemalja Evropske unije, što je, kako stručnjaci objašnjavaju, logično jer nam je EU najbliža.

Zapravo, prema podacima NBS, 2019. godina je peta godina uzastopno u kojoj Srbija beleži rastući trend stranih direktnih investicija (SDI). Prema njihovim podacima, tokom 2018. bruto priliv stranih direktnih ulaganja u Srbiju iznosio je 3,5 milijardi evra (8,2 odsto BDP-a).

Football news:

Dembele worked in the General group of leopards in front of Napoli. He has not played since November
Casemiro on respect for Zidane: I still get excited when I talk to him. It's incredible
Cakir will referee the Barcelona-Napoli match in the Champions League
Detailed analysis of the game of 18-year-old Ronaldo for sporting against Manchester United. 6 days later, Cristiano became a United player
Manchester City are confident that Aguero will stay for another season, despite the Interest of Independiente
Willian agreed a 3-year contract with Arsenal. Salary-100 thousand pounds a week
Sanchez signed a contract with Inter until 2023. The club signed him for free