Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Одржана Меморијална једриличарска регата "Зоран Радосављевић“

Министарство одбране и Војска Србије и ове године традиционално су пружили подршку организацији 23. Меморијалне једриличарске регате "Зоран Радосављевић“, која је одржана на регатиним пољима на Савском језеру и реци Сави у Београду.

"Зокијева регата“ одржава се у част пасионираног једриличара, мајора пилота Зорана Радосављевића припадника елитне 127. ловачке авијацијске ескадриле РВ и ПВО Војске Југославије који је херојски погинуо бранећи отаџбину током НАТО агресије 26. марта 1999. године.

Смотра једриличара окупила је велики број такмичара, чланова Једриличарског савеза Србије, и бројне пријатеље који чувају успомене на хероја одбране наше земље. 

На Савском језеру такмичили су се најмлађи једриличари до 14 година у класи "Оптимист", док су се на реци Сави, на потезу од аде Међица до новог железничког моста такмичили искуснији једриличари у класама ILCA4, ILCA6, микро и крсташ. 

Победник овогодишње "Зокијеве регате" у класи "Oптимист" је Вељко Симоновић из Наутичког клуба Палилула. У класи "крсташ" победио је Марко Беркеш из Једриличарског клуба Владар, док у класи "микротонер" прво место припало је Милану Ђорђевићу и Ненаду Сићевићу из Једриличарског клуба Сава.

У класи ILCA4 победу је однела Александра Вујошевић из Академско једриличарског клуба Београд, а у класи ILCA6 прво место припало је Душану Трбојевићу из Једриличарског клуба Земун. 

Прва "Зокијева регата" одржана је на црногорском приморју у Херцег Новом 1999. године, на иницијативу пријатеља мајора Зорана Радосављевића, који су са њим делили страст према једрењу. Од 2007. године регата се одржава у Београду.