Serbia

Onlajn Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine

Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije održaće se od 24. do 28. juna pod sloganom "Bolje da se deca igraju filmom nego film decom".

Foto: Promo

Foto: Promo

Ova tradicionalna godišnja smotra radova mladih filmskih autora od 7 do 19 godina starosti, održava se svake godine krajem juna meseca u organizaciji Centra amaterskog filma Srbije.

Ove godine, zbog epidemije, neće biti javnih bioskopskih projekcija, već će svi filmovi koje odabere i nagradi stručni žiri, biti prikazani putem interneta, a kasnije, kada to bude dozvoljeno, i u zatvorenom prostoru.

Žiri u sastavu Gradimir Stojković, pisac, Zoran Stefanović, pisac, Strahinja Savić, reditelj, Snežana Trstenjak, reditelj i animator i dr Marko Stojanović, etnolog će na svečanosti povodom zatvaranja proglasiti dobitnike nagrada 29. juna.

Na 49. reviji biće dodeljene Grand prix, prva, druga i treća nagrada za film i nagrade za najbolji scenario (ili ideju), kameru, montažu, zvuk (ili dizajn zvuka) i režiju.

Predviđena je i nagrada za najuspešniji klub i najuspešnijeg mentora kao i nagrada za najgledaniji film na sajtu.

Ove godine biće dodeljene i nagrada Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i nagrada Etnografsko - antropološkog društva Srbije.

Sva priznanja se dodeljuju u dve starosne kategorije - od 7 do 15 godina i od 15 do 19 godina, odnosno za decu iz osnovnih škola i srednjoškolce.

Kako Revija nije komercijalnog karaktera i organizuje se u cilju predstavljanja, popularisanja, afirmisanja i unapređenja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih stvaralaca, sve filmove publika će moći da pogledate besplatno putem sajta filmskarevija.com tokom sva četiri festivalska dana.

Prva Revija održana je 1961. godine kao Revija filmova pionira Jugoslavije pod geslom "Bolje da se deca igraju filmom nego film decom".

Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije je njen pravni naslednik, a poslednjih 18 godina održavana je u Beogradu, u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, a ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis.

Football news:

Setien Pro Champions League: the Game with Napoli is key. It is fair that Barcelona play at home
Nani: As children, we were starving, and there were rats and lizards running around the house. I realized that God wants me to help my family by becoming a football player
Real Madrid will consider proposals for Jovic. The option of selling is not excluded
Mikel Arteta: Mourinho was invited to make Tottenham the winning team
Failure of the VAR in the last English tour: on Thursday, all three decisions on penalties were recognized as mistakes
Zlatan Ibrahimovic: This is not my Milan. The club's ambitions are not what they used to be
Liverpool will only try to buy Tiago if one of the key players leaves