Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Операција кука бразилског председника завршена, Лула будан и у добром стању

БРАЗИЛИЈА – Операција кука бразилског председника Луиза Инасија Луле да Силве успешно је завршена, он је будан и у добром је стању, саопштили су његови лекари.

Лула је био подвргнут хируршкој интервенцији због артрозе кука изазване хабањем хрскавице на бутној кости, у поступку у којем је циљ да се уз помоћ протезе од артопластике врати функција кука, преноси Ројтерс.

Операција је прошла глатко и Лула неће морати да иде на интензивну негу, већ ће бити пребачен у собу за опоравак у наредних неколико сати, рекао је један од његових лекара Роберто Калил.

Бразилски председник ће у болници остати до уторка, а затим ће три недеље провести у председничкој резиденцији ради опоравка.

Лула је рекао да је у сталним боловима више од годину дана, иако га то није спречило да путује у десетине земаља откако је преузео председничку дужност у јануару.

„Морам да будем мало опрезан јер операција делује једноставно, али физиотерапија и посвећени третман су неопходни за опоравак. Пазићу на себе, оптимиста сам”, рекао је Лула.

Лула је рекао да ће наставити са председничким путовањима у иностранство тек крајем новембра, када ће отпутовати у Уједињене Арапске Емирате да присуствује састанку ЦОП28, преноси Танјуг.

Неке од Лулиних дужности преузеће потпредседник Гералдо Алкмин, али није планирано да у било ком тренутку буде званичан вршилац дужности.

Лула је рекао да је одложио операцију јер је желео прво да преузме дужност председника и да земљу „врати у нормалу након политичких превирања под његовим претходником”, као и да поправи међународни углед Бразила.