Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Оставке и прозивке после гласања у Скупштини града Београда

После конституисања новог сазива Скупштине града Београда, деветоро одборника поднело је оставке.

Оставке је поднело седморо одборника са листе „Александар Вучић - Заједно можемо све” и по један са листе „Ивица Дачић-премијер Србије, Тома Фила-градоначелник Београда” и коалиције „Морамо”.

Са листе „Александар Вучић -Заједно можемо све” оставку су поднели Марија Здравковић, Татјана Вандоро, Ненад Крстић, Марко Чкоњевић, Бојана Вишекруна, Мирослав Кочић и Константин Костјуков.

Са листе „Ивица Дачић-премијер Србије, Тома Фила-градоначелник Београда” оставку је поднела Ивана Вилотијевић, док је из коалиције „Морамо” то учинио Радомир Лазовић.

Усменим подношењем оставке, поменутим одборницима престао је мандат у Скупштини града Београда.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), који води Војислав Михаиловић, затражио је од одборника Вука Станића да врати мандат, јер је гласао за председника Скупштине града Београда, супротно ставу одборничке групе, односно листе „НАДА” са које је изабран.

У саопштењу подсећају да је Станић јуче искључен из тог дела ПОКС-а, и да је најавио да ће наступати као самостални одборник.

Додају и да његов глас није био потребан за већину, како би се изабрао председник Скупштине града, због чега сматрају да је Станићево гласање „неморално”, те да је најмање што може да уради - да врати мандат.

И ПОКС који води Жика Гојковић огласио се саопштењем у којем се наводи да Станић није део ПОКС-а и да је на изборима уцествовао као представник странке За Краљевину Србију (Монархисти) која је део коалиције НАДА, те да „са његовим чињењима или нецињењима ПОКС нема никакве везе”.

Наводе и да одборници тог дела ПОКС-а, Божидар Павловић и Андријана Чикириз, нису подржали предлог да Никола Никодијевић буде председник Скупштине града.

Павловић у саопштњу наводи и да је њихова политика „трећи пут у теорији и у пракси”, за напредак Београда, додајући да су спремни да подрже сваки конструктиван предлог који је у интересу Београђана и не коси са основном политиком и идеологијом ПОКС-а.

Самостални одборник у Скупштини Града Београда, Вук Станић, изјавио је вечерас да неће вратити мандат Покрету обнове Краљевине Србије (ПОКС), из којег је избачен у петак, и да планира да настави као самостални одборник иако постоје планови за оснивање новог покрета.

Станић је за агенцију Бета рекао да је у ПОКС-у био члан по два основа: као члан Удружења српских ратних ветерана и члан ПОКС-а, где је био шеф Инфо службе.

Објаснио је да је то удружење било члан коалиције НАДА, па је самим тим и он био члан коалиције и после избацивања из ПОКС-а, али да је коалицију сам напустио.

Он је додао да се ПОКС прво поделио на присталице Жике Гојковића и Војислава Михаиловића, да би пре око месец дана „Михаиловић почео да их искључује из странке”, иако су, по његовим речима, најбољи резултати остварени у општинама за које је он био задужен.