Serbia

OTEŽAN ODLAZAK Deci, zbog pandemije, odgađaju termine za LEČENJE u inostranstvu

Odlazak naše dece na lečenje u inostranstvo otežan je u poslednjih mesec dana, zbog sve većeg broja zaraženih virusom korona u svetu i mera zabrane kojih mnoge zemlje uvode.

Nijedno dete koje treba putovati u inostranstvo nije u potpunosti odbijeno za lečenje, ali su im termini u bolnicama pomereni u skladu s epidemiološkim odlukama zdravstvenih ustanova. Od početka epidemije 70 mališana iz Srpske bilo je na lečenju u inostranstvu.

Kakve su trenutno procedure za odlazak u strane bolnice i kroz šta prolaze naši roditelji i deca, za Srpskainfo je ispričala Jasminka Vučković, direktorka Fonda solidarnosti za dijagnostiku i lečenje obolenja, stanja i povreda dece u inostranstvu “Duša dece”.

Prijem u bolnice trenutno je odgođen u Sloveniji, gde dvoje naše dece treba da otputuje na operaciju. Na sreću, mališani nisu životno ugroženi.

– Svi smo na oprezu, čekamo, pratimo brojeve zaraženih i samo se nadamo da neće doći do zatvaranja. Prošle sedmice smo dobili odgovor iz Acibadema da je diskutabilno hoće li se jedno dete moći primiti jer nije vitalno ugroženo. Reč je o ortopedskoj operaciji, ali bez obzira, nismo za to da se čeka ako ne mora. Srećom, dobili smo potvrdan odgovor, već smo se bacili na posao, završili karte i porodica putuje za desetak dana – pojašnjava Vučkovićeva.

Jasminka Vučković Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Jasminka Vučković

Dodaje i da je jedno dete trebalo da bude primljeno u bolnicu u Nemačkoj pre dve nedelje, ali mu je takođe pomeren termin.

Najmlađi pacijenti za sada nemaju problema s odlaskom u susedne zemlje.

– Malo jeste problematično u Srbiji, jer su sve bolnice proglašene kovid bolnicama, ali s njima imamo otvorenu saradnju i dogovaramo se na dnevnoj osnovi. Dva deteta trebaju ići u četvrtu posetu bolnici u Zagrebu. I tu smo s kolegama u kontaku. Oni su vrlo spremni da našu decu prime, pa nastojimo da to što pre završimo, kako ne bi ostali ugroženi – pojasnila je Vučkovićeva.

Na početku epidemije, u aprilu, maju, u bolnicama u inostranstvu, Americi, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, boravilo je devetoro naše dece. Novonastala situacija i mere nisu uticale na njihovo lečenje, ali jesu umnogome otežale boravak njima i njihovim roditeljima.

– Život prodice tamo je vrlo komplikovan. Zamislite samo biti u nekom dalekom gradu gde rastu brojevi novozaraženih, gde ne znate jezik i svaki dan strahujete hoćete li moći ući u bolnicu. Šta to znači za dete ako ostane samo u bolnici u kojoj ne govori jezik, a roditelj ne mogu ući zbog pravila – opisuje ona brige naših ljudi u ovim teškim trenucima.

Pozitivna stvar je ipak što u najvećem broju slučajeva majke i deca mogu zajedno da borave u bolnici.

U ovom vremenu kada ne možete preći granicu bez negativnog testa na koronu, a u dogovoru s Institutom za javno zdravstvo RS, sva deca koja imaju rešenje Fonda solidarnosti i roditelj u pratnji oslobođeni su plaćanja PCR testa na virus korona. Za roditelje ovo znači sigurnost, znajući da kada dođu u bolnicu neće morati biti u izolaciji.

Fond solidarnosti trenutno na računu ima 11 miliona maraka. Novac se prikuplja dobrovoljnim izdvajanjem iz plata građana, iz lokalnih i republičkih budžeta, te prilikom kupovine službenih automobila.

– Lečenje dece plaćamo po predračunu troškova. Dešava se da nam bolnice, da bi se osigurale, dostave predračun koji bude veći od konačnog računa, ali nemamo problema s povratom sredstava – zaključila je Jasminka Vučković.

Odobrena 303 zahteva

Fond je sa radom počeo 2018. godine, kao finansijska podrška roditeljima dece do 18 godina kojoj je potrebno lečenje u inostranstvu, odnosno u zdravstvenim ustanovama koje nemaju ugovor s Fondom zdravstvenog osiguranja.

U poslednje tri godine odobrili su 303 zahteva za lečenje dece širom sveta, od Amerike, Nemačke, Italije, Francuske, do Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Najskuplje lečenje do sada koštalo je 800.000 evra.

Najveći broj zahteva za lečenje se odnosi na genetska ispitivanja, te zbog malignih tumora, neuroloških obolenja, poremećaja vida i sluha i drugih teških obolenja.

Dodatni troškovi

Tokom vanredne situacije u Srpskoj izazvane pandemijom virusa korona, Fond solidarnosti za dijagnostiku i lečenje obolenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, snosi i dodatne troškove.

Finansiraju putne troškove deteta i roditelja koji se nalazi u pratnji radi odlaska na lečenje ili povratka kući. Takođe, finansiraju i troškove smeštaja u inostranstvu za dete i roditelja u pratnji, u slučaju da se porodica ne može vratiti u RS zbog ograničenja prelaska granica u vreme trajanja vanredne situacije.

Football news:

Mourinho on the double Ntombela: He's very creative. One of those who knows how to sharpen the game
Atalanta and Sevilla have agreed on the transfer of Gomez. The midfielder will fly to Spain on Tuesday
Laporta on Messi at PSG: I read that they have losses. We need to discuss what deals they can afford
PSG offered Ramos a contract for 45 million euros for 3 years (Onda Cero)
Nacho tested positive for the coronavirus. He was in contact with the patient earlier
Bale scored in the FA Cup for the first time since 2013. He has 4 goals in 13 games at Tottenham
Frank Lampard: I didn't have enough time to take Chelsea to the next level