Serbia

Ове године у купусу неће уживати само љубитељи сарме

Исплатива је производња купуса, по којој су познати повртари из Глогоња код Панчева. Имају и своју "Купусијаду" која ће ове године изостати због пандемије. Купци, ипак, неће остати без доброг купуса који је одлично родио.

Живан Антић ће на својој њиви имати око 70.000 килограма купуса. Каже да га ове године због суше није било лако произвести, али свако ко је имао наводњавање сад нема разлога да се жали, јер са ценом од 15 динара на велико и 25 динара на мало може лепо и да се заради.

"Лепо је родио, имам тежину, имам количину, ценом сам задовољан и видећемо колика ће још бити, јер је рано прогнозирати. Тек је кренула продаја,а од 1. До 15. новембра се највише продаје", каже Живан Антић.

Потражња за купусом је велика и Јованка и Винка дневно морају да исеку тону овог поврћа, а викендом се прода и двоструко више.

"Кад се човек уигра није тако тешко. Радимо по потреби, три-четири сата, газда је супер и за то нам плати једну хиљадарку и ми смо задовољне", истиче Јованка Чибеску из Глогоња.

Винка Ђорђеска навикла је на посао и не пада јој тешко.

Живан на својој њиви произведе и 1.000 корена црвеног купуса који је мало скупљи, али и много богатији витаминима.

"Тако да муштерије или добију или купе по једну главицу црвеног који стављају у буре где се кисели и расо буде црвене боје, то се људима тако свиђа и ми то тако практикујемо", истиче Живот.

Тренутни слаб јутарњи мраз и сунчано време током дана погодују купусу, који се препоручује у свакодневној исхрани, јер доприноси јачању имунитета.

Football news:

Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group
Antoine Griezmann: it's Time to put everything in its place. I've had enough