Serbia

Ovih 5 životinjskih vrsta bilo je pred IZUMIRANJE, A ONDA SE DESILO ČUDO! Ponovo se vraćaju u svoja staništa!

MEĐUNARODNA UNIJA za zaštitu prirode (IUCN) procenjuje da je više od četvrtine svih vrsta ugroženo. Mnoge vrste su se kretale kroz nekoliko kategorija Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode – od najmanje ugrožene, preko ranjive, ugrožene, kritično ugrožene i, naposletku, izumrle.

Ali s vremena na vreme neka vrsta se odmicala od ivice – drugim rečima, spuštala se na rang manje ugrožene vrste. To se nije uvek događalo bez pomoći. Višegodišnje mere zaštite pomogle su da se poboljša status 13 životinjskih vrsta u 2018. godini (pet ih je ovde predstavljeno). Takvo spuštanje na rang manje ugroženih vrsta vredi proslaviti, ali neki naučnici brinu da će ono usporiti zamah neophodan za veću bezbednost životinja, odnosno otklanjanje pretnje od izumiranja. U dosadašnjim procenama o tome gde se status promenio u 2019. godini, u svakom pojedinom slučaju opao je broj jedinki.

KIT PERAJAR

Populacija kita perajara udvostručila se od 1970-ih zbog smanjenog izlova u severnom delu Atlantskog okeana i međunarodnih zabrana komercijalnog kitolova.

I dok se neke se vrste kitova oporavljaju, druge, poput severnoatlantskog arktičkog kita, i dalje se suočavaju sa značajnim pretnjama i mogle bi za nekoliko decenija da funkcionalno izumru.

SREDOZEMNI IBIS

Ptica duginih boja iz egipatske mitologije, s tek nekoliko preostalih potpuno divljih kolonija (u Maroku), vraća se u svoje nekadašnje područje rasprostranjenja, uključujući i Alpe.

printscreen youtube

JUŽNOOKEANSKI ALBATROS

Raste broj albatrosa koji se gnezde u Indijskom okeanu, na jednoj ostrvskoj visoravni prekrivenoj mahovinom; invazivni miševi i bolest nastavljaju da predstavljaju pretnju.

GINTEROV GEKON

Zečevi i koze, koji su dovedeni u XIX veku, uništili su stanište gekona, ali napori zaštite prirode učini su da ostrvo postane gostoljubivije prema ovom gušteru.

MAURICIJUSKI GOLUB

Programi kontrole grabljivaca i podsticanja razmnožavanja na Mauricijusu pomogli su da se ova populacija popne s manje od deset ptica u divljini na više stotina.

Football news:

Holand continues to insist that he is a monster. Fastest in the history of the Champions League scored 15 goals (and added 16)
Koeman on the victory over Dynamo Kyiv: We achieved our goal-we reached the playoffs
Solskjaer on 4:1 with Istanbul: Manchester United played intensely, enjoyed the match. We want to be 1st in the group
Forward Ferencvaros Troll Cristiano: celebrated a goal in his style. Ronaldo responded with a goal and a very angry look
Morata scored 5 goals in 4 games in the Champions League for Juve. His best result is 5 in 12 games in the 2014-15 season
Holand has scored 15 goals in the Champions League the fastest. 7 games better than the record
Ludicrous omission of the Champions League match: the Brugge forward did not want to transfer to the bus, and he was kicked out