Serbia

Пад прихода од путарина ове године, улагања се настављају

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да улагање у ауто-путеве остаје приоритет, без обзира на смањен интензитет саобраћаја ове године, како би Србија даље јачала своју позицију транзитне земље у односу на друге руте.

Процењује се да ће ове године приходи од наплате путарина бити око 40 до 45 милиона евра мањи од планираних.

"До 3. августа имамо око 5,4 милиона возила мање него прошле године, али је пад прихода мањи за око 3,5 одсто или око 500 милиона динара", рекла је министарка Михајловић приликом посете Сектору за наплату путарине ЈП "Путеви Србије".

Србија је претходних година завршила и пустила у саобраћај око 350 километара ауто-путева, чиме је потврдила свој значај у односу на неке транзитне руте, као што је Рута 4.

Министарка је додала да што се више улаже и у саобраћај пуштају нове деонице, Србија постаје незаобилазна рута. Kаже и да је епидемија корона вируса оставила последице, али да то неће трајати вечно.

"Настављамо да улажемо и да градимо нове ауто-путеве. Више од 200 километара ауто-путева је у изградњи и ти ауто-путеви ће за неколико година бити у систему наплате путарина", рекла је Михајловићева.

Крајем августа биће расписан тендер и за деоницу Ниш-Плочник.

В. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак рекао је да ће ово предузеће искористити смањење саобраћаја да ове године уради рехабилитацију око 190 километара ауто-путева.

"Позитивно је и што се повећава број корисника електронске наплате путарине, са око 17 одсто пре неколико година, на тренутних око 60 одсто за путнички и око 77 одсто за теретни саобраћај. Наставићемо да радимо на томе да објаснимо учесницима у саобраћају да је боље да користе електронску наплату путарине, јер брже прођу, имају и одређени попуст, а циљ нам је да тај проценат буде више од 90 одсто", рекао је Дробњак.

Football news:

Jose Mourinho: what happened to Dyer is not normal, he was dehydrated. If the League management doesn't care about the players, I don't
Jose went berserk twice during the match with Chelsea: ran over Lampard and ran to look for Dyer - he rushed to the toilet right during the game
Lampard on relegation from the League Cup: we Need to keep a positive attitude. Everything will come if Chelsea score second, leading the score
Call of nature, what can you do? Dyer explained why he ran to the dressing room during the match with Chelsea
Mourinho and Lampard shook hands before the penalty shootout. In the first half, they had a fight
Dest arrived in Spain to complete a transfer to Barca
Lionel Messi: I Am responsible for my mistakes. I wanted Barcelona to become stronger