Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

„Панонска посада” на победничком постољу Европе

Систем за аутоматску детекцију незгода на морима и спасавање морнара, састављен од хардверских  и софтверских елемената, који је развио тим студената са Природно-математичког факултета у Новом Саду проглашен је за најбоље решење на „POPRI international”, међународном такмичењу за иновације и бизнис идеје. Четворочлана студентска екипа са  смера Рачунарске науке, звана „Панонска посада”, ову иновацију је назвала „Лара” и са њом је победила у конкуренцији осам најбољих тимова из исто толико земаља Јадранско-јонске регије. Такмичење се организује сваке године као део EUSAIR форума (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region), који има за циљ повезивање земаља поменуте регије, а је ове године одржано у Тирани. Како за наш лист објашњава студент из тима „Панонска посада”, Владимир Крсмановић, овај догађај подстиче промовисање пројеката за развој региона, повезивање младих и представљање њихових идеја утицајним личностима из поменуте регије.

Уз њега, „Панонску посаду” чине студенти Александар Рончевић, Михаило Миленковић, Петар Каприш. О њиховој „Лари” било је и раније речи у нашем листу, када су са њом победили на националном такмичењу за најбољу технолошку иновацију у категорији студентских идеја. Ови талентовани студенти рачунарских наука, још као средњошколци су имали контакте са удружењима попут „Мејкера”, кроз које су учили ван наставе и ширили  видике и амбиције. Истичу да им је најновија победа дала додатно уверење да постоји прави потенцијал у њиховој идеји, да је он препознат, и отворила пут ка много широј димензији креирања иновације. Крсмановић открива да планирају да наставе са развојем „Ларе” и ускоро је тестирају на правим, већим бродовима.

– Пресрећни смо што је и средњошколски тим из наше земље, који се у Тирани такмичио у другој категорији, такође, освојио злато. То је екипа ЕТШ „Никола Тесла” из Београда. Податак да несреће на бродовима, танкерима, једрилицама у Европи и Америци годишње задесе око 2.000 морнара, рекреативаца, путника и туриста, а да за Азију не постоји статистика, али се сумња да их је и више, подстакао нас је да осмислимо уређај за спасавање утопљеника. „Лара” је састављена из три дела. Првог, на пример, направљеног као наруквица коју би носио сваки путник на броду и активирао сигнал на њој, ако падне у море. Другог, повезаног с тим наруквицама, који се налази на командном мосту брода, прима сигнал опасности са првог уређаја и шаље га обалској стражи, спасилачким службама, власнику брода... Трећи је део информационотехнолошког система који све то повезује путем интернета и активира аларм на броду – објашњава Крсмановић.

Додаје да такви системи за спасавање утопљеника сада постоје на крузерима са више од 4.000 путника, али су много скупи за пловила са мањом посадом која их не уграђују јер им се не исплати. Постоје и јетфтина решења, али не могу да функционишу на већим бродовима, већ само у малим чамцима.

– Наша „Лара” ће бити први уређај на светском тржишту који ће покрити све бродове величине између чамца за неколико особа и и крузера – поносно наглашава Крсмановић.