Serbia

PARIZ IDE STOPAMA MADRIDA Najavljene nove mere u francuskoj prestonici, zatvaraju se KAFIĆI I RESTORANI

Francuska vlada spremna je da od ponedeljka u Parizu izda maksimalno upozorenje na Kovid-19, saopštio je danas ministar zdravlja Olivier Veran.

Ovaj potez najverovatnije će dovesti do zatvaranja kafića i restorana i do pooštravanja drugih restrikcija na javni život, prenosi agencija Rojters.

Veran je na konferenciji za novinare rekao da šire područje Pariza sada ispunjava sva tri kriterijuma vlade za izdavanje najvišeg stepena upozorenja na korona virus. U poslednja 24 sata stopa zaraženosti u prestonici Francuske premašila je 250 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Francuski ministar zdravlja je rekao da će vlada i gradsko veće Pariza još jednom pregledati sve pokazatelje u nedelju i da će preduzeti odgovarajuće mere, ukoliko ne bude nikakvog poboljšanja.

Vlada je prošlog ponedeljka naredila zatvaranje kafića i restorana u Marselju na dve nedelje, što je dovelo do organizovanja protesta. Vlasnici restorana u Parizu planiraju da održe protest u petak.

Veran je rekao da ima pokazatelja da se popravlja epidemiološka situacija u Bordou, Nici i Marselju, gde su već ranije uvedene restrikcije.

Za sada ne postoji opasnost od opterećenja zdravstvenog sistema na nacionalnom nivou usled porasta broja obolelih od Kovid-19, rekao je francuski ministar zdravlja.

Francuska je danas prijavila 13.970 novih slučajeva korona virusa, što je blizu prošlonedeljnog rekordnog dnevnog bilansa, dok su od posledica zaraze preminule još 63 osobe.

Od početka pandemije, u Francuskoj je potvrđeno 577.505 slučajeva Kovida-19, od čijih je posledica do sada preminulo 32.019 ljudi.

Prethodno je objavljeno da je Madrid prva evropska prestonica koja će se opet zatvoriti zbog povećanog broja slučajeva korona virusa. Madrid i još devet okolnih opština ući će u karantin, biće dozvoljeno samo putovanje radi posla, škole, posete doktoru ili kupovine, a skratiće se i rad barova i kafića sa jedan sat posle ponoći na 23 sata, prenosi Rojters.

Football news:

Barcelona are working on extending their contract with Fati. Mendes wants the player got a raise
Hames will miss the Premier League match with Southampton
Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win