Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Пашињан: Ускоро неће бити Јермена у Нагорно-Карабаху

Премијер Јерменије Никол Пашињан верује да у Нагорно-Карабаху за неколико дана неће више бити Јермена, који масовно напуштају тај регион. „Анализе показују да наредних дана неће бити Јермена у Нагорно-Карабаху. То је директни чин етничког чишћења и депортације, на шта смо дуго упозоравали међународну заједницу”, рекао је Пашињан на састанку владе, јавља Тас.

Према речима заменика јерменског премијера Тиграна Хачатрјана, јуче ујутро до девет сати по московском времену више од 66.000 људи из Нагорно-Карабаха стигло је у Јерменију, што је више од половине од 120.000 становника непризнате републике.

Око 11.000 људи већ је добило смештај у Јерменији, а некима од избеглих, како преноси руска агенција, није потребна помоћ јерменске владе, преноси Танјуг.

Министарство спољних послова Азербејџана одбацило је оптужбе Пашињана. Председник Азербејџана Илхам Алијев посетио је јуче град Џабраил у Нагорно-Карабаху, неколико дана након што су азербејџанске снаге у муњевитој војној акцији поново преузеле контролу над тим планинским регионом, јавља Ројтерс.

Председништво Азербејџана није прецизирало када је посета реализована, али је вероватно то први одлазак Алијева у Нагорно-Карабах од азербејџанске офанзиве.

Председник самопроглашене републике Нагорно-Карабах Самвел Шахрамањан потписао је указ о распуштању свих институција од 1. јануара идуће године, саопштиле су власти тог до сада већински јерменског региона.

Та самопроглашена република од тог датума ће престати да постоји, наводи се у указу, јавља агенција РИА Новости. У документу се истиче да је то урађено на основу приоритета осигурања физичке безбедности и виталних интереса народа Карабаха, као и узимајући у обзир споразум с Азербејџаном, постигнут уз посредовање руских мировних снага.

Становништво Нагорно-Карабаха, укључујући и оно које се налази ван његових граница, позива се да се информише о условима реинтеграције које ће обезбедити Азербејџан, како би у будућности самостално одлучивало о могућности останка у региону. Уредба је ступила на снагу одмах по објављивању.

Власти Азербејџана притвориле су бившег лидера сепаратиста из Нагорно-Карабаха Рубена Варданијана, оптужујући га за финансирање тероризма и друге злочине, јавља АФП. Суд је одлучио да примени „превентивну меру хапшења” бизнисмена који је од новембра 2022. до фебруара прошле године водио сецесионистички регион с јерменском већином, саопштила је азербејџанска служба безбедности.

Јерменија је оптужила Азербејџан да спроводи „незаконита хапшења” цивила који у колонама беже из Нагорно-Карабаха, преноси Бета. „Азербејџан спроводи незаконита хапшења људи на контролном пункту, што нас веома забрињава”, рекао је премијер Јерменије Пашињан после вести о хапшењу Варданијана.

Азербејџан је 19. септембра покренуо војну операцију у Нагорно-Карабаху, назвавши је „антитерористичким мерама локалне природе” за обнављање уставног поретка у региону. Јереван је ове акције окарактерисао као агресију, рекавши да у Нагорно-Карабаху нема јерменских јединица како је то тврдио Баку.

Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, постигнут је споразум о прекиду ватре, а међу условима примирја посебно је истакнуто разоружање јерменских формација.

Обе државе биле су део СССР-а, по чијем распаду су постале независне, а некадашње унутрашње границе постале су међународно признате. Почетком деведесетих у првом рату у Нагорно-Карабаху Јермени су успели да успоставе контролу над тим подручјем, које је део Азербејџана, где су имали већину. Међутим, Баку је у рату у јесен 2020. године упео да поврати скоро целокупну територију, посебно ефикасно користећи дронове, а прошле недеље, у једнодневном рату, практично су до краја поразили јерменске снаге.