Serbia

Пацијенти после излечења од коронавируса пате од хроничног умора

РИМ - Пацијенти који су оздравили од ковида19 настављају, седмицама а неки месецима, и након што су оздравили, да имају последице у виду хроничног умора, тешкоћа у дисању, болова у мишићима, неки би спавали цели дан, а некима представља велики напор попети се само један спрат степеницама, пише онлајн магазин „Јуроп тудеј”.

Истраживање су урадили лекари клинике „Џемели” из Рима Анђело Карфи и Роберто Бернабеи, испитујући 150 пацијената који су прележали заразу корона вируса.

Од испитаних, 87 одсто је потврдило да има најмање један од пост-ковид симптома, највише претерани умор, сметње у дисању, неки су имали и психолошке проблеме а један број пацијената је након оздрављења показивао знаке посттрауматског стрес поремећаја.

Готово сви испитани су имали проблеме са апетитом и смањење мишићне масе.

„Ковид 19 је нова болест и ми за сада знамо симптоме, али се мало зна о последицама, и зато је ово истраживање, прво ове врсте, веома важно”, казе Анђело Карфи, преноси Танјуг.

Позитивно је, истичу аутори истраживања, што се нису потврдила страховања лекара да ће болест оставити трајне последице на плућа, јетру, очи и срце.

Лекари препоручују да пацијенти који су се лечили у одељењима за реанимацију, и били подвргнути оксиџенизацији, подвргну редовној контроли више унутрашњих органа, а морају проћи и дуг период физичког и психолошког опоравка.

Football news:

CSKA is ready to offer 7 million euros for defender Fuchs. Internacional wants 10 million^. CSKA intends to acquire the Central defender of Internacional Bruno Fuchs, who is also claimed by Monaco and Lille
Goretska Pro 8:2 with Barca: This is only the first of three steps
Matteus on the defeat of Barca: it is Painful to see what happened to the team that inspired us for so many years
Bartomeu met with Pochettino this week. He could replace Sethien at Barca
Salihamijic Pro 8:2 with Barca: Bayern are very happy, but they want more
Recently, Mueller did not want to renew his contract with Bayern. Now he's turning the football around
The baby may get angry and leave. Luis Suarez Miramontes about Messi