Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

„Павловић Тудеј”: У Њујорку предложено да Кфор преузме контролу на северу Косова

На састанку иза затворених врата званичника америчке администрације и лидера Западног Балкана, одржаном протекле недеље у Њујорку, у време заседања Генералне скупштине УН, предложено је да Кфор преузме контролу на северу Косова, пише портал „Павловић Тудеј” позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Високи дипломатски извор, који је инсистирао на анонимности због осетљиве природе разговора, рекао је за Павловић Тудеј да су лидери земаља Западног Балкана америчким званичницима изразили забринутост у вези са дестабилизујуćим акцијама косовског премијера Аљбина Куртија на северу Косова.

Апел за интервенцију изнела су „најмање два лидера Западног Балкана, осим Србије“, који су хитно молили САД да прекину „дестабилизујуćе активности“ премијера Куртија на Косову.

Предложено је да се власт на северу Косова, коју тренутно имају Косовске полицијске снаге, повери Кфору.

Лидери Западног Балкана изразили су дубоку забринутост због ситуације на северу Косова коју је створио једностраним акцијама премијер Курти, указујући на потенцијалне последице које би се могле прелити на шири регион.

Они су рекли да нестабилност у овом делу Косова представља значајну претњу регионалном миру и безбедности, преноси Косово онлајн.

Лидери су истакли да је најбоље решење да Кфору преда потпуна контрола над севером Косова и да се на тај начин спречи Курти у дестабилизацији региона.

Указано је да српско становништво има поверење у Кфор и Еулекс као непристрасне актере способне да одрже мир.

Лидери Западног Балкана верују да би предаја пуне контроле над севером Косова Кфору помогла да се питања Косова врати у дипломатске канале и да се настави дијалог који је од суштинског значаја за решавање текуćих тензија у региону.

Само 24 сата пре састанка на којем је требало да међународна заједница размотри овај предлог, наводи „Павловић Тудеј”, десио се забрињавајући инцидент у Бањској.

Овај узнемирујући развој догађаја поставља горуће питање: да ли је ова ерупција насиља била пука случајност у светлу предстојећег предлога да се Косовска полиција замени Кфором, указује портал.

Да се догађаји у недељу ујутру нису одиграли, врло је вероватно да би се дискусија која је била заказана за понедељак вртела око опције да Кфор преузме контролу на северу — теме од највеће важности за Европску унију, Сједињене Државе, Немачку и Француску.

Дипломатски извор за „Павловић Тудеј” наводи да је мотив премијера Куртија да пошаље косовске снаге у Бањску намера да пребаци кривицу на српску страну и добије легитимитет за даље присуство Косовске полиције на северу Косова.

Овај потез је, објаснио је дипломатски извор, у директној супротности са Чланом 9 Бриселског споразума из 2013. године, који предвиђа да састав Косовске полиције на северу треба да одражава етнички састав становништва у четири општине, конкретно српске заједнице на северу Косова.

„Павловић Тудеј”, на основу дипломатских извора, сматра да ће разговори о предаји контроле Кфору над севером Косова бити вођени наредних дана.

„Тотални неуспех ЕУ дијалога. НАТО је морао да преузме контролу“, рекао је бивши званичник Беле куćе своје размишљање за „Павловић Тудеј”.