Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Пекинг оптужио владајућу партију Тајвана за сепаратистизам

ПЕКИНГ – Дан након што је председник Тајвана лобирао за подршку Аустралије у придруживању регионалном трговинском пакту, кинеска влада оптужила је данас владајућу партију Тајвана да тражи независност.

Џу Фенглијан, портпарол кинеске канцеларије за послове са Тајваном, такође је рекао да су недавне кинеске војне вежбе око тог острва одржане ради борбе против „ароганције сепаратистичких снага Тајвана које се боре за независност овог острва”, пренео је АП.

Кина полаже право на Тајван, острво које је удаљено око 160 километара од источне обале Кине и сматра га својом територијом.

Кина и Тајван су се раздвојили током грађанског рата који је 1949. године довео комунисте на власт у Кини, а националисти, који су изгубили у том сукобу, успоставили су сопствену владу на Тајвану.

Тајвански председник Цаи Инг-вен, који се у уторак састао са шест гостујуćих аустралијских посланика, затражио је подршку Аустралије у настојању Тајвана да се придружи свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству, акту о слободној трговини између 11 земаља.

Аустралијска парламентарна делегација разговарала је о јачању економске сарадње са Тајваном, посебно у чистој енергији и изразила интересовање за тајванску индустрију полупроводника, преноси Танјуг.