Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Пекинг: САД да су истинско "царство лажи"

ПЕКИНГ - Сједињене Америчке Државе су истинско "царство лажи", саопштило је данас кинеско министарство спољних послова реагујући на извештај америчког Стејт департмента, у којем се званични Пекинг оптужује да улаже милијарде долара годишње у манипулисање информацијама.

Кинеске власти су оптужиле Стејт департмент да је израдио извештај на основу лажних информација у циљу спровођења операције "когнитивног ратовања", преноси Ројтерс.

"Извештај је занемарио чињенице и сам представља лажну информацију", наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова и додаје да се оне исте агенције Стејт департмента које су измислиле извештај и саме баве пропагандом и инфилтрацијом у име "глобалног ангажмана".

Како се истиче, Вашингтон је био тај који је измислио коришћење глобалног информационог простора као оружја.

Ројтерс подсећа да у извештају Стејт департмента пише да Кина коришћењем цензуре манипулише глобалним медијима, прикупља податке и врши тајне куповине иностраних медијских кућа.

Према истом извештају, званични Пекинг је наишао на "велике застоје" када је циљао демократске земље, због одбијања локалних медија и цивилног друштва да пристану да манипулацију државним информацијама, преноси Танјуг.

Кинеско Министарство спољних послова, међутим, одбацује те тврдње.

"Неки у САД могу мислити да могу превладати у информационом рату све док произведу довољно лажи. Али људи света нису слепи. Без обзира на то како САД покушавају да прикаче етикету 'дезинформација' на друге земље, све више људи у свету је већ видело ружан покушај САД да овековече своју надмоћ уткајући лажи у 'царево ново одело' и блатећи друге", наводи се у саопштењу кинеског министарства.